Finacieel Dagblad, Nederland volgt met interesse dit initiatief.
Britse banken die een financieringsverzoek van kleine en middelgrote bedrijven afwijzen, zijn vanaf nu verplicht deze ondernemers door te verwijzen naar een onafhankelijk platform dat hen vervolgens in contact brengt met crowdfunders en andere alternatieve geldverstrekkers.
Dat volgt uit een nieuw programma van het Britse ministerie van financiën dat 1 november van start gaat. ‘Een afwijzing door een grote bank zou niet het einde van het verhaal moeten zijn voor een kleine onderneming’, zegt de Britse minister van financiën Philip Hammond in een toelichting.
Ruim kwart afgewezen
Uit onderzoek blijkt dat 26% van de 324.000 Britse mkb’ers die het afgelopen jaar om financiering bij een bank aanklopten, werd afgewezen. Slechts 3% werd doorverwezen naar andere financieringsbronnen.
De wettelijke doorverwijzingsplicht geldt voor negen Britse banken, waaronder de vijf grootste: RBS, Lloyds, HSBC, Barclays en Santander UK. Ze moeten vanaf nu de gegevens van de klant doorspelen naar drie speciaal daarvoor geselecteerde platforms: Funding XChange, Business Finance Compared en Funding Options.
Crowdfunders
Deze zogeheten ‘matchmakers’ brengen de klant vervolgens in contact met alternatieve geldverstrekkers. Daaronder zitten crowdfunders, maar ook nieuwe banken die proberen een positie op de Britse markt te veroveren.
Banken moeten bedrijven die geen krediet krijgen op alternatief wijzen
Plicht geldt voor onder meer RBS, Lloyds, HSBC, Barclays en Santander UK
Over de nieuwe regeling wordt al ruim twee jaar gesoebat. Er was lange tijd onenigheid over hoe de doorverwijzing, die met instemming van de klant moet gebeuren, deugdelijk te stroomlijnen. Het aanbod van alternatieve geldverstrekkers is de laatste jaren hard gegroeid in het Verenigd Koninkrijk en de klant kan daardoor het overzicht snel kwijtraken. Daarom is besloten om de ‘matchmakers’ als extra schakel tussen de grote banken en de pool van alternatieve geldverstrekkers in te plaatsen.
De Britse Federation of Small Businesses (FSB) is enthousiast over de nieuwe regeling. ‘De FSB heeft zich hard gemaakt voor deze hervormingen’, zegt voorzitter Mike Cherry.
Toch is er ook scepsis over de maatregel. De grote vraag is wat de kwaliteit van het bedrijfsmodel van de afgewezen mkb’er zal zijn, zo wordt opgemerkt.
Nederland kijkt mee
Vanuit Nederland wordt het initiatief met interesse gevolgd. ‘We zijn ermee bekend en overleggen met Economische Zaken over welke vorm zoiets hier zou kunnen krijgen’, laat een woordvoerder van MKB-Nederland weten. ‘Ook in Nederland krijgen mkb’ers nog steeds moeilijk krediet van de bank. Er zijn gelukkig wel steeds meer alternatieve aanbieders, maar we merken dat veel ondernemers het lastig vinden om door de bomen het bos te zien.’
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) daarentegen laat weten geen voorstander te zijn van navolging van het Britse plan. ‘Als een financieringsaanvraag is afgewezen, doen ondernemers er verstandig aan om eerst terug te gaan naar de tekentafel om te voorkomen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd’, zegt een woordvoerder.
Hij wijst er bovendien op dat banken en andere geldverstrekkers al steeds vaker op vrijwillige basis samenwerkingsafspraken maken.
Recente reacties