Tijdens de Dag van de Kredietunie in Bunnik deelden 140 belangstellenden van bestaande kredietunies, kredietunies in oprichting en andere belanghebbenden als provincies, accountants en banken hun ervaringen en keken vooruit naar de toekomst.

Verslag Dag van de Kredietunie  2015

Tijdens de Dag van de Kredietunie in Bunnik deelden 140 belangstellenden van bestaande kredietunies, kredietunies in oprichting en andere belanghebbenden als provincies, accountants en banken hun ervaringen en keken vooruit naar de toekomst.

Het programma begint met een toespraak van Jan Kamminga, de voorzitter van de Vereniging Samenwerkende Kredietunies: “Nederland wordt ondernemender. Nederlandse ondernemers, vooral die in het midden- kleinbedrijf (mkb) nemen vaker het heft in handen als het gaat om groei en eigen financiering. Alternatieve financieringsmogelijkheden als kredietunies zijn daar een goed voorbeeld van. Ik ben blij met de grote opkomst op deze eerste Dan van de Kredietunie. We zijn de pilotfase ontgroeid en moeten nu doorpakken. Het is spannend om zo’n nieuw idee als de kredietunie in de lucht te hebben en te houden. Maar er is maar één belang dat telt; dat van de ondernemer. De toekomst begint vandaag!”

De Kredicommunity
Om de vliegende start van kredietunies verder te ondersteunen lanceert de vereniging de Kredicommunity. Een community waarin actieve kredietunies, kredietunies in oprichting en ondersteunende partners informatie kunnen delen en vragen kunnen stellen om van elkaar te leren en elkaar te versterken. U kunt zich al aanmelden voor de Kredicommunity via de website van de Samenwerkende Kredietunies.

Daarna spreekt Minister van Economische Zaken Henk Kamp de zaal toe in een video boodschap.

“Kredietunies kunnen een belangrijke rol spelen bij de financiering van het Midden en Kleinbedrijf. Het MKB heeft nog steeds moeite met het verkrijgen van financiering. Het kabinet stuurt daarom aan op het ontwikkelen van een nieuwe financieringsmarkt. De alternatieven zijn een welkome aanvulling op bestaande financiering. In kredietunies gaat het daarnaast om financiering voor ondernemers door ondernemers Dit betekent dat er altijd grondige kennis aanwezig is, daarnaast krijgt de ondernemer ook een coach. Dit vergroot de kans op succes en maakt risico’s voor geldverschaffers kleiner. Actieve kredietunies kunnen op mijn steun rekenen bij het uitbouwen van hun gezamenlijke activiteiten. Ik voorzie een zonnige toekomst voor kredietunies in Nederland”, aldus Minister Kamp.Permalink voor ingesloten afbeelding

Deze bemoedigende woorden worden gevolgd door een presentatie van Jan Fremeijer, voorzitter van de Kredietunie Brabant over een kredietunie in de praktijk. Hoe heeft Brabant het oprichten van een kredietunie aangepakt, wat zijn do’s and dont’s? Wie kan ik inzetten om de kredietunie te versterken en hoe beleeft een ondernemer dit proces? Dennis Neyndorff van e-bike bedrijf MiHaTra, gefinancierd door kredietunie Brabant geeft hier nog een korte toelichting op vanuit een ondernemer.

Hierna is het tijd voor Chris Buijink de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van banken (NVB).
De Nederlandse banken laten zich steeds enthousiaster uit als het gaat om door ondernemers opgezette kredietunies als alternatieve financieringsmogelijkheid. “De financiering in het mkb moet beter, zeker nu de economie weer aantrekt. Banken gaan vaker samenwerken met alternatieve financieringsmogelijkheden, zoals kredietunies. Dit geeft ondernemers een vliegende start. Wie is lokaal actief en hoe kan er bijvoorbeeld gestapeld worden. Ga daarom als ondernemer in gesprek met je bank over de mogelijkheden”, aldus Chirs Buijink.

Na een korte pauze is het tijd voor Björn Schep van de Brauw Blackstone en Westbroek advocaten (die in het kader van hun MVO traject de Vereniging pro-bono ondersteunen) om een gedetailleerde toelichting te geven op de consequenties van de Wet Toezicht Kredietunies. De wet is inmiddels door het parlement en er is goede hoop dat de goedkeuring van Brussel, die nog nodig is om de wet te effectueren, voor het einde van dit jaar gerealiseerd zal zijn. Op heldere wijze zet Björn uiteen wat de wet nou echt betekent, en wat we als kredietunies nou echt kunnen als de wet straks van kracht is.

Na de toch wat taaie materie van de wet gaan aanwezigen in twee break-out sessies verder discussiëren over twee onderwerpen:

A: De rol van stakeholders zoals provincies, gemeenten en brancheorganisaties bij kredietunies. De provincie Noord-Brabant, de provincie Noord-Holland, de provincie Limburg en de Nederlandse Brood en banketbakkers vereniging (NBOV) geven hun zienswijze op en ervaringen met de betrokkenheid bij kredietunies. Er wordt besproken hoever een provincie of brancheorganisatie kan en wil gaan in het ondersteunen van kredietunies. Opvallend is dat alle drie de provincies het op een andere manier hebben aangepakt en andere afwegingen maken.

B: Oprichten van een kredietunie en kredietverstrekking in de praktijk. Vier actieve kredietunies geven hun ervaringen en tips over oprichten en daarna krediet verstrekken. Naober krediet, Kredietunie Midden Nederland, Kredietunie Haarlemmermeer en Kredietunie Brabant, leggen hun aanpak uit en beantwoorden vragen uit de zaal.

Tijdens de pauze en borrel na afloop is er ook de mogelijkheid om informatiestands te bezoeken van partners waar de kredietunies mee samenwerken. MKB doorstart, Kredietpaspoort, Creditsafe, Atradius, Chatel en Jongbloed, Computerplan en Bakkenist zijn allen aanwezig.

En verder is er natuurlijk uitgebreid de mogelijkheid om kennis te maken met alle aanwezige kredietunies, kredietunies in oprichting, banken en andere partners.

Permalink voor ingesloten afbeeldingDe zaal was vol, de borrel lang, de gesprekken nuttig en nieuwe contacten zijn gelegd. Wij zijn tevreden.

Binnenkort vindt u alle presentaties terug op de website. Wilt u meer weten en meedenken over de verdere groei van kredietunies. Meld u dan aan voor de Kredicommunity en praat mee.

We verwelkomen u volgend jaar graag op de  Dag van de Kredietunie 2016!