Externe nieuwsbrief VSK Februari 2019

*|MC:SUBJECT|*
Nederlandse kredietuniemodel opgenomen in Europese wetgeving
Afgelopen donderdag is in Brussel het laatste akkoord gegeven op de wijziging van de Europese richtlijn waarmee het Nederlandse model van kredietunies is opgenomen in de Europese wet en regelgeving.
 
Het Nederlandse kredietunie model is een uniek model. Alleen in Nederland richten kredietunies zich uitsluitend op de kredietverlening voor ondernemers door ondernemers. 

In het buitenland bestaat veel belangstelling voor het Nederlandse model.Veel buitenlandse kredietunies willen leren van het Nederlandse model en graag hun kredietverlening aan ondernemers uitbreiden.
Toelichting
Tijdens de vergadering in Brussel vrijdag hebben de Europese ambassadeurs het definitieve akkoord gegeven voor het opnemen van Nederlandse kredietunies onder de uitzonderingen voor de CRDIV richtlijn (als onderdeel van het zgn. risk reduction package). 

Het betreft het het volgende besluit:
"The Proposal for a directive of the European Parliament and of the council amending Directive 2013/36/EU as regards exempted entities, financial holding companies, mixed financial holding companies,
remuneration, supervisory measures and powers and capital conservation measures".

Hierin zijn de Nederlandse kredietunies opgenomen in (5) point (16, waar de oorspronkelijke tekst is vervangen door de volgende:
 
"(16) in the Netherlands, the 'Nederlandse Investeringsbank voor Ontwikkelingslanden NV', the
'NV Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij', the 'NV Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en
Financiering', the 'Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland NV' and kredietunies;".
 
Deze uitzondering maakt het mogelijk voor kredietunies om geld aan te trekken van ondernemers en dit rechtstreeks uit te lenen aan andere ondernemers zonder bankvergunning. De coaching en het netwerk van de aangesloten ondernemers wordt ingezet om de slagingskans en groei van de gefinancierde ondernemers te maximaliseren. 

De Vereniging Samenwerkende Kredietunies bedankt het ministerie van Financiën, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de leden van ons Europees samenwerkingsverband van kredietunies (de ENCU), dat een onderdeel vormt van de World council of Credit unions (WOCCU), voor de inzet en ondersteuning bij het realiseren van het Europese traject.

Voor meer informatie over kredietunies in Nederland:  www.samenwerkendekredietunies.nl
Lees het besluit hier.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2018 Vereniging Samenwerkende Kredietunies All rights reserved.

Correspondentieadres:
Oosterstraat 25, 2611 TT Delft
T: 06-25087429
E: info@samenwerkendekredietunies.nl

Uitschrijven?
Hier kunt u uitschrijven!

 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*