Alsof het afgesproken was. Gisteren meldde ik in een V.S.K.-artikel dat de Rekenkamer kritisch was over onze kabinetsaanpak van de subsidies voor het mkb. Ook uit andere hoek komt nu kritiek, maar ook een oplossing.
Afgelopen vrijdag werd de zevende KB-Index, die elk kwartaal verschijnt, aan Rutte gegeven. ,,Dit onderzoek helpt ambtenaren bij het maken van beter beleid. We krijgen vragen uit de Tweede Kamer over dit onderzoek, omdat het CBS niet dergelijke cijfers levert”, vertelt de opsteller lector Lex van Teeffelen. Hij ageert (met mij en vele anderen) al tijden tegen de meetmethode van ’s lands ‘cijferinstituut’.
De KB-index meet onder de kleinste bedrijven van Nederland, iets wat het CBS juist niet doet. Het CBS meet vanaf 5 medewerkers en daar bouwen ze dan een conjunctuurindex op met conclusies die dan ook 1 op 1 worden overgenomen door de slecht geïnformeerde media. Resultaat: Nederland denkt dat de cijfers over het gehele mkb gaat en de CBS-onderzoekers sluiten daarmee 95 procent van de bedrijven uit. Die conjunctuurindex zegt daardoor niets over het werkelijke bedrijfsleven, maar de bewindvoerders baseren hun beleid er wel op.
N.B.: Het kleinbedrijf is goed voor 33 procent van de werkgelegenheid en voor 25 procent verantwoordelijk is voor de toegevoegde waarde.
De ondernemende lector verzucht: ” Ambtenaren in Den Haag hebben geen verstand van ondernemen. Ik moet elke keer uitleggen wat ondernemen is. Elke ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet eerst vijf jaar ondernemer zijn geweest. Maar helaas, ik ga dat niet doorbreken. Kansloos.”

Simpel fonds oprichten voor investeringen?
In het verlengde daarvan meent Lex van Teeffelen dat er gestopt moet worden met alle subsidies. We couldn’t agree more…
“Er zijn te veel ambtenaren mee bezig en het kleinbedrijf heeft er nauwelijks iets aan. ,,Gooi al die subsidies overboord, meteen. Laten we een eenvoudig fonds maken waarin ondernemers een aanvraag kunnen doen. Een gezond bedrijf krijgt een financiering om bijvoorbeeld te vergroenen. Het werkt stimulerend, omdat het ook nog eens fiscaal aftrekbaar is.”
We zijn blij met dit geluid vanuit de wetenschap.
Kredietunies kunnen- indien ze (geaccrediteerd) over toegang tot een dergelijk mkb-fonds beschikken- vele malen meer financieringen verstrekken. Geef ons die mogelijkheid!
Bron: De Ondernemer
Recente reacties