De voorzitter van de V.S.K. legt uit: “Bij kredietunies draait het om meer dan alleen geld ophalen en geld verstrekken. Samen met de ondernemer moet je een mooie droom EN een goed verhaal hebben”
Mkb-ondernemers maken steeds vaker gebruik van kredietunies om hun plannen te financieren. De Vereniging van samenwerkende Kredietunies bestaat vanaf 3 oktober 2013 en volgend jaar wordt dus het 10-jarig bestaan gevierd. In die jaren haalden honderden ondernemers bij onze leden financiering op via een persoonlijke pitch, tijdens een persoonlijke ontmoeting met een kredietcommissie en middels een eventueel bedrijfsbezoek van de andere kredietgevende leden. Rond de 3000 betrokken mkb-ondernemers investeerden dan ook miljoenen euro’s via de kredietunies in andere startende, doorstartende en uitbreidende mkb-ers.
Voorzitter Henk Folkers vertelt desgevraagd aan wie het wil horen over de kracht van deze vorm van “van ondernemers, voor ondernemers” financiering en over het belang van oprechte sociaal-maatschappelijke betrokkenheid van investerende ondernemers bij hun mede-mkb-ers.
Hoe werkt een kredietunie?
Folkers: “Het verschil is duidelijk en merkbaar. Bij kredietunies maak je gebruik van een “zakeliijke” bedrijfsfinanciering via mede- ondernemers uit jouw regio, jouw etnische kring of jouw bedrijfssector, bij crowdfunding maak je gebruik van “publieke particuliere bedrijfsfinanciering” via onbekende consumenten en bij een bank maak je gebruik van de werking en funding vanuit de kapitaalmarkt.”
“Bij kredietunies investeert een groep betrokken mkb-ers ( ik noem het wel eens de incrowd..) in de plannen van een ondernemer en de uiteindelijke planning en sturing van een onderneming. Ondernemers kunnen via onze mkb-marktplaats voor kredietunies een aanvraag presenteren bij de kredietunie van hun keuze (regionaal, etnisch of sectoraal). Door persoonlijk en intensief contact met een kredietunie kan een mkb-er het gewenste bedrag binnen een afgesproken tijd bij elkaar krijgen via de andere investerende leden van een kredietunie. Dit kan overigens soms ook wel eens bijeengebracht worden via een kredietuniestapelfinanciering met een crowdfunder of bank.”
Hoe onderscheidt een kredietunie zich van andere non-bancaire financiers?
“Bij de V.S.K. geloven we dat het succes van een te financieren kredietunieproject draait om de betrokkenheid van de andere investerende leden. Het lijkt dan ook zeker niet op particuliere crowdfunding of op beleggen. We zetten niet in eerste instantie in op het laten investeren door leden voor louter en alleen het financiële rendement. We willen echte betrokkenheid van de leden bij het ondernemersplan en alleen maar rendement maken streeft het doel van een “not for profit” coöperatie voorbij. Sociaal rendement is voor ons namelijk ook rendement”
“Wij zetten echt in op betrokkenheid van de leden bij het aanvragende bedrijf. De leningen via onze kredietunies zijn dan ook vooral van kleinere ondernemers die op zoek zijn naar de toegevoegde waarde van een bestaand netwerk met mede-ondernemers. Als je bij ons aanklopt moet je niet alleen op zoek zijn naar geld.”
“Door het bestaan van kredietunies kun je als mkb-er iets teruggeven aan de ondernemers die jou helpen/ geholpen hebben bij het (uit-)bouwen van je bedrijf.

De lading is dan ook niet “je hand op houden”, maar je hand omhoogsteken, de hand uitsteken en (samen met de kredietuniecoach) de mouwen opstropen”. Veel ondernemers kiezen er juist bewust voor om samen met hun kredietunie-community hun onderneming te laten groeien en niet met een onpersoonlijke partij zoals een bank. De basis van kredietunies is oprechte persoonlijke betrokkenheid onder het motto “put your money where your mouth is.”
Kan iedere mkb-er bij jullie aanmelden?
“Iedereen kan zich bij ons aanmelden, maar niet iedereen kan ook een aanvraag indienen. Geïnteresseerde mkb-ers vullen bij ons op de V.S.K. website of op de website van een aangesloten kredietunie een formulier in, waarna we ze uitnodigen voor een persoonlijk gesprek. Ongeveer 30 procent van de ondernemingen die zich bij ons aanmelden gaan uiteindelijk ook door naar een vervolgtraject. De kredietcommissie van een kredietunie raadt een aanvragende ondernemer aan om eerst in de eigen omgeving te toetsen hoe zij tegenover het bedrijfsidee en de invulling ervan staan en het dan pas voor te leggen aan de kredietcommissie. Samen moet je echt op zoek zijn naar de toegevoegde waarde, niet alleen naar geld.”
“Vaak hebben ondernemers wel een businessplan, maar dat is vaak zó geschreven dat het niet aanslaat bij de bank of de crowdfunder. Wie met een kredietunie in zee wil gaan, moet eerst op zoek naar zijn of haar verhaal. Daar helpen kredietunies ook bij, vaak door de inzet van een toekomstige kredietuniecoach in de rol van “campagnemanager.”
Jullie bestaan bijna10 jaar. Is er de afgelopen jaren veel veranderd?
“Wat ik wel bijzonder vind om te zien is dat tegenwoordig niet alleen starters, maar ook gevestigde ondernemers ons weten te vinden. Dat zegt denk ik ook wel iets over de groeiende bekendheid van het fenomeen kredietunies. We zien ook steeds meer kleinschalige financieringen die via ons netwerk op zoek gaan naar financiering. Onze gemiddelde verstrekte financiering is dan ook €95.000. Navraag onder de leden leerde dat we in de achterliggende jaren hebben geleerd dat de maatschappelijke bijdrage van een mkb-onderneming de belangrijkste reden is voor kredietunieleden om al dan niet bij te dragen aan een financiering. Een uitgesproken sociale of duurzame missie leidt vaak tot succesvolle financieringsaanvragen bij kredietunies.”
Zijn kredietunies de financiers van de toekomst?
“Ik denk dat deze manier van investeren heel goed past bij deze tijd waarin velen zich niet meer prettig voelen bij massa-productie, kant-en-klaar producten of internetconcepten. Ze kiezen steeds vaker voor persoonlijk, betrokken, kleinschalig en kwaliteit. Wie via kredietunies geld wil aantrekken heeft een goed verhaal en een goede visie nodig.
Door het verhaal te vertellen ontstaat er een dialoog met de andere mkb-ers uit je regio of sector. Dat zijn immers je blijvende investeerders en meedenkers. Zo ontstaat er een veel duurzamere relatie dan bij grote landelijke investeringspartijen zoals banken of crowdfunders.”
“Ook op momenten dat het misschien even niet zo goed gaat, kun je als ondernemer een beroep doen op je eigen kredietunie. Een grote investeringspartij trekt zich gewoon terug als een onderneming niet het verwachte rendement oplevert.”
Kortom: we zijn klaar voor de toekomst!
Recente reacties