n

Ruim de helft van de complete EU-financiering wordt verstrekt via de vijf Europese structuur- en investeringsfondsen (ESIF). Deze fondsen worden door de Europese Commissie en de EU-landen samen beheerd. Het doel is investeren in werkgelegenheid, een duurzame en gezonde Europese economie en het milieu.
De landen en regio’s dienen zelf een aanvraag in om aanspraak te maken op een deel van het fonds en hoe zij dit in willen zetten via “Managing Authorities” (MA).

Dit blijkt uit het rapport van CrowdfundingHub i.s.m. PwC

In Nederland zijn dit op dit moment 5 MAs beschikbaar. Het wordt voor deze MAs mogelijk om te innoveren met het verstrekken van subsidies en investeringen, zoals het inzetten van crowdfunding platformen en kredietunies voor co-financiering of het doen van vooronderzoek/draagvlak voor specifieke projecten.

Europese Crowdfunding vergunning (ECSP)Provincies blij met Europees geld midden- en kleinbedrijf

Een van de onderdelen van het rapport was een uitgebreide juridische analyse van de mogelijke risico’s of problemen bij het verstrekken van publieke fondsen (van donaties tot investeringen) via private crowdfunding platformen.Uit het onderzoek is gebleken dat hier geen problemen te verwachten zijn en dat er juist veel modellen mogelijk zijn, zeker omdat met de introductie van de Europese Crowdfunding wetgeving (ECSP) de wet- en regelgeving goed aansluit bij andere Europese standaarden.
Er zijn uiteindelijk 4 concrete blauwdrukken ontwikkeld die als basis kunnen dienen voor overheden die dit model in willen zetten:
Subsidies verstrekken buiten het crowdfunding platform
Investeren via een crowdlending platform
Garanties verstrekken voor investeerders van het crowdfunding platform en kredietunies
Zelf een crowdfunding platform opzetten

ROMs en Invest-NL als Managing Authority?
In Nederland zouden de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en Invest-NL een rol kunnen spelen in het aanvragen en distribueren van de Europese structuurfondsen.Daarbij zou het goed zijn als zij ook kijken hoe zij hierbij kunnen experimenteren met het samenwerken met kredietunies en crowdfunding platformen.
Invest-NL heeft hier in ieder geval al een eerste stap mee gezet in de samenwerking met Startgreen/OnePlanetCrowd in het  StartGreen Fonds Duurzaam MKB.

Het volledige onderzoek kan hier gedownload worden: Unlocking the crowdfunding potential for the European Structural and Investment FundsEen korte samenvatting staat hier online: Distributing European funds through crowdfunding platforms

Verschillende modellen voor samenwerking overheid met crowdfunding platform
Verschillende modellen voor samenwerking overheid met crowdfunding platform