Als kredietunies krijgen we de laatste tijd veel vragen voor financieringen voor (vastgoed-)ondernemers of aanvragers die via een financieel adviseur op zoek zijn naar een vastgoedlening van een non-bancaire financier.

We willen in onze acceptatie natuurlijk tegen de beste voorwaarden en voor het meest aantrekkelijke tarief afsluiten voor onze leden). Om goed te kunnen inschatten waar we als kredietunies op moeten letten in het concurrentieveld, ziet u hieronder wat info aangaande crowdfunders. Let wel: er is niet vergeleken op de hoogte van de rente.

Snel weten of je een bedrijfspand kan kopen? Doe de QuickCheck voor inzicht  in de haalbaarheid - ING - Financieren

Elk crowfundingplatform hanteert zijn eigen regels, voorwaarden en kosten. Op niet alle platforms zijn deze zaken makkelijk terug te vinden, maar hiertoe is bij meerdere zakelijke crowdfundplatformen een (indicatieve) termsheet opgevraagd. Uit het onderstaande onderzoek is gebleken dat je bij Geldvoorelkaar.nl het vaakst en het meest voordelig uitkomt qua tarieven, wat betreft een vastgoedfinanciering.

De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in onderstaande tabel. In de tabel is een kredietbedrag van € 500.000,– aangehouden met een looptijd van 60 maanden. Zoals je kunt zien hanteren veel zakelijke crowdfundplatformen een upfront fee, een handshake (vaste advieskosten b.v. bij NLInvesteert) gecombineerd met periodieke kosten gedurende de looptijd van de lening. In de laatste kolom tref je daarom een vergelijking aan van de totale kosten.

* Over initiële financieringsbedrag
** Over het resterende bedrag (uitgegaan van 3% aflossing per jaar)

Je ziet dat er een behoorlijk verschil kan zitten tussen de verschillende aanbieders.

Crowdfundplatforms leveren altijd maatwerk leveren en zo wordt in overleg met de klant het rentepercentage, de looptijd en het totale fundingbedrag voor het project bepaald.

* Disclaimer: Cijfers zijn gebaseerd op de tarieven die in 2021 op de websites van de diverse aanbieders zijn gepresenteerd.