Volgens een rapport van de Nederlandsche bank zijn er naar schatting zijn in 2020 circa 9.300 mkb-bedrijven door de coronapandemie in liquiditeitsproblemen gekomen.Ondernemend Nederland moet zich opmaken voor de volgende gebeurtenissen:

  • op 1 oktober 2022 moeten ondernemers beginnen met het afbetalen van de belastingschuld die tot en met de laatste dag van de bijzonder uitstel is opgebouwd voor de belastingen waarvoor er bijzonder uitstel is aangevraagd. (Met een betalingsregeling van 60 maanden.)

Tevens, is het zo dat rond de 60 procent van de bedrijven die van de overheid steun kregen voor de loonkosten geld moeten terugbetalen, aldus minister Koolmees en dat is bovenop de gecombineerde belastingschuld die nu staat op 16 miljard.

“Als gevolg van de coronapandemie hebben veel mkb-bedrijven hun omzet zien terugvallen. Hoewel het steun- en herstelpakket van de overheid dit verlies deels compenseert, raakt de crisis de liquiditeit en vermogenspositie van mkb-bedrijven in negatieve zin”

Moet deel werkgevers coronasteun terugbetalen? | Cleerdin & Hamer

Liquiditeitsproblemen voor het MKB

Volgens een rapport van de Nederlandsche bank zijn er naar schatting zijn in 2020 circa 9.300 mkb-bedrijven door de coronapandemie in liquiditeitsproblemen gekomen; een toename van 5 procentpunten.

Enkele kernpunten van het rapport zijn;

  • De coronapandemie en de contactbeperkende maatregelen hebben in het mkb geleid tot een toename van het aantal bedrijven met een liquiditeitstekort begin 2021, naar schatting 9.300 bedrijven.
  • Het solvabiliteitstekort dat in het mkb als gevolg van de coronapandemie is ontstaan bedraagt circa EUR 2,1 miljard.
  • Het steun- en herstelpakket van de overheid heeft in die bedrijfstakken een relatief grote impact, en zwakt de toename van het percentage bedrijven met een liquiditeitstekort af.

De steunmaatregelen hebben ervoor gezorgd dat er geen faillissement golf is ontstaan, blijven de zorgen om de openstaande belastingschuld staan. En dus de verwachte liquiditeitsproblemen.

“Ondervindt jouw onderneming (nog) geen financiële malaise, maar jouw afnemer/leverancier wel? Van klein, midden en grote ondernemingen zijn de financiële gevolgen van de pandemie voelbaar door de hele waardeketen”

Liquiditeitsproblemen kunnen een domino effect creëren door de hele waardeketen

Binnen bepaalde sectoren zijn de Liquiditeitsproblemen hoog met name in de contactbeperkende sectoren, als toeleverancier kunt u daar op termijn te maken mee krijgen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u de eigen cashflow onder controle houdt?

  1. Stel prognoses op, waar staat je onderneming over 3, 6 of 12 maanden? (budgetten)
  2. Experimenteer met scenario’s, hoe staat je onderneming ervoor als je klanten/orders verliest of juist groeit? (en visualiseer deze)
  3. Behoud real-time controle en kennis over je cashflow
  4. Heb je meerdere ondernemingen? Consolideer al je financiële gegevens in één overzicht

https://www.deondernemer.nl/financien/corona-steunmaatregelen-terugbetalen-is-ondernemend-nederland-er-klaar-voor~3221830