De Kredietunie Brabant (KUB) heeft de eerste twee kredieten aan MKB-ondernemingen in de regio Brabant goedgekeurd. 

De Kredietunie Brabant (KUB) heeft de eerste twee kredieten aan mkb-ers in de regio opengesteld voor inschrijving. Het gaat om leningen van 100.000 en 250.000 euro. Verder heeft het bestuur van de KUB nog vijftien aanvragen voor kredieten in behandeling. Dat maakt voorzitter Jan Fremeijer donderdagmiddag bekend tijdens de tweede aftrapbijeenkomst van de nieuwe coöperatie, die in Helmond wordt gehouden.

Ondernemer Fremeijer was vorig jaar één van de oprichters van de KUB. Sindsdien was er een eerste bijeenkomst in Eindhoven en heeft de Autoriteit Financiële Markten officieel toestemming verleend. “We hebben nu 35 leden, geslaagde ondernemers die minimaal 5.000 euro uit willen lenen aan kredietvragers. Door middel van aftrapbijeenkomsten willen we de kring van kapitaalverschaffers steeds groter maken en met meer ondernemers in contact komen die willen lenen.”

Doelgroep
De KUB mikt op ondernemers in het mkb waarvan het krediet wordt afgewezen door de banken. Banken moeten sinds de kredietcrisis hun balans opschonen en zeggen vaker nee. De KUB accepteert kredietaanvragen die daarvóór door banken zouden worden goedgekeurd. Als extra voorwaarde moet de ondernemer accepteren dat een ervaren collega, vaak een kredietverstrekker, hem coacht. Op die manier houdt hij zicht op het uitgeleende geld. De rente voor een krediet bedraagt 8 procent en de kredietverlener krijgt 6 procent. Het verschil wordt gebruikt om de kosten van de KUB te dekken.

Lees meer over de KUB en de verstrekking van de eerste kredieten hier.