Kredietunies financieren veel in de retail. Een branche die in veel CBS cijfers vanwege haar gemiddelde grootte van onder de 5 werknemers niet in de algehele cijfers wordt meegenomen. In de retailbranche werken echter ongeveer 350.000 mensen! Een branche waar we dus rekening mee moeten houden en een branche die ook binnen de kredietunies veel aandacht verdient. De omzetschade die de winkels hebben opgelopen sinds het ingaan van de “nieuwe” lockdown op 19 december, loopt inmiddels al in de miljarden euro’s. De brancheorganisatie INretail pleit dan ook voor heropening en een nieuwe TOGS-regeling.

De economische schade van gesloten winkels is gigantisch, aldus INretail, die uitgaat van inmiddels zo’n € 2 miljard aan omzetverlies. De brancheorganisatie verwijst naar de gevolgen tijdens de lockdown in januari vorig jaar, toen bij driekwart van de gesloten winkels de omzet daalde met zestig tot honderd procent en liquiditeitsproblemen snel groeiden. “De sociale schade is ook immens: jongeren die niet kunnen werken, mensen die geen aankopen dichtbij kunnen doen en winkelstraten zonder ziel”.

De branchevereniging wil naast heropening van de winkels ook een nieuwe verbeterde TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers in Getroffen Sectoren). Veel getroffen ondernemers kunnen geen beroep doen op de vaste lasten-regeling TVL, omdat tijdens de lockdown in een nieuw kwartaal is gestart en de tegemoetkoming per kwartaal wordt berekend.

Broodroof ofzo... - Installatie.nl

Belgische Broodroof?

De eerdere TOGS-regeling heeft redelijk tot goed gewerkt en zou deze nu moeten bestaan uit een vast percentage van de omzet, ter compensatie van de huidige lockdownperiode. “Het steekt dat de winkelsector opnieuw zwaar wordt getroffen en tegelijk zijn de zogenaamde ‘ruimhartige’ regelingen voor ondernemers niet bereikbaar door de criteria die gelden. De organisatie spreekt van “broodroof”, omdat Nederlanders de afgelopen weken wel gretig gingen winkelen en naar de kapper in België en Duitsland. Ze zijn ook bezorgd over de sociale schade die ontstaat door de huidige beperkingen. “Door de lockdown kunnen veel mensen niet het werk in de winkel doen waarvan ze gelukkig worden.”

Ook MBK-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten voor heropening van winkels op 14 januari, de huidige einddatum van de lockdown. Desnoods met aanvullende maatregelen zoals het laten zien van de QR-code bij betreden van een winkel, of een maximaal aantal klanten afhankelijk van het winkeloppervlak.

Bedrijven kregen al 130 miljoen euro aan voorschotten TVL

Sommige getroffen bedrijven hebben al voorschotten gekregen op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) ter waarde van €130 miljoen Ongeveer 40 procent van de circa 25.000 aanvragen is al goedgekeurd. Van de 24.432 aanvragen die vorige jaar binnen waren gekomen, werden er 13.127 binnen de eerste twee dagen na openstelling van het loket ingediend. De meeste aanvragen tot nu toe komen van restaurants, cafés en taxibedrijven.

Toen het kabinet de nieuwe steunpakketten aankondigde was nog sprake van een minimaal omzetverlies van 30 procent. Toen Nederland half december opnieuw in lockdown ging, werd dat aangepast naar 20 procent. Omdat die nieuwe grens nog niet is goedgekeurd door de Europese Commissie en in een wet is vastgelegd, houdt de RVO alle aanvragen van bedrijven die minder dan 30 procent omzetverlies leden op. Dat waren er tot nu toe 983.

Horeca en winkels

Over heel 2021 werd € 5,2 miljard euro aan TVL uitgekeerd aan meer dan 150.000 ondernemers. In totaal werden in alle vier de periodes van de regeling ruim 272.000 aanvragen gedaan. Daarvan werden er zo’n 230.000 toegekend.

Ruim een vijfde van alle aanvragen kwam van horecagelegenheden en iets meer dan een tiende van winkeliers. Ook bedrijven in de categorie ‘wellness en overige dienstverlening, uitvaartbranche’ haalden de top 3 met 7 procent van alle aanvragen.

Bron: Accountant/ANP