De Britse Variant: de regeling

Soms kun je kijken naar de regelingen in het buitenland om de MKB-ers er weer bovenop te helpen en wellicht kun je onderdelen ervan overnemen in het MKB-Herstelplan (“Mona Marshallplan”).

Laten we eens kijken naar Engeland.

How does the Recovery Loan Scheme compare with other alt-fi options?

Hun Recovery Loan Scheme (RLS) werd gelanceerd op 6 april 2021. Deze overheidsregeling, biedt via de overheidsbank BBB financiële steun aan bedrijven in het hele VK terwijl ze herstellen en groeien na de coronaviruspandemie. Je kunt als MKB-er een beroep doen op de regeling als Covid-19 gevolgen heeft (gehad) voor het bedrijf. De ondernemer kan de financiering voor elk legitiem zakelijk doel gebruiken, inclusief het beheren van cashflow, investeringen en groei. De ondernemer moet het zich echter kunnen veroorloven om hiervoor extra schuldfinanciering af te sluiten.

Ook kent men in Engeland ook nog andere kredietregelingen tijdens de coronacrisis, namelijk:

  • de Bounce Back Loan Scheme (BBLS)
  • de Coronavirus Bedrijfsonderbrekingslening (CBILS)
  • de Coronavirus Large Business Interruption Loan Scheme (CLBILS)

De RLS staat naast deze regelingen nog steeds open, hoewel het bedrag dat men heeft geleend onder een bestaande regeling in bepaalde omstandigheden het bedrag dat de ondernemer kan lenen onder RLS kan beperken.

RLS loopt tot 31 december 2021 , onder voorbehoud van herziening.

Hoe werkt het in de markt

Kredietverstrekkers

De Recovery Loan Scheme is in eerste instantie beschikbaar via een aantal kredietverstrekkers die zijn geaccrediteerd door de British Business Bank ( de nieuwe Middenstandsbank van de overheid..) Nieuwe non bancaire kredietverstrekkers die onder de regeling vallen worden vermeld op de website van de British Business Bank zodra ze geaccrediteerd zijn.

Let op: Een belangrijk doel van de Recovery Loan Scheme is het verbeteren van de bestaande voorwaarden die aan ondernemers worden (werden) aangeboden. Als een bestaande geldverstrekker de keuze kan bieden voor een commerciële lening tegen betere voorwaarden, zonder de garantie van de RLS te eisen, dan staat ze dat vrij. Als men geld wil lenen, moet men eerst de eigen bank benaderen. Bij een afwijzing of bij slechte voorwaarden kan men dus als ondernemer zelf kiezen om via de andere non bancaire kredietverstrekkers toegang te krijgen tot de staatsgefaciliteerde financiering.

Soorten financiering

Een non bancaire geldverstrekker kan tot £ 10 miljoen verstrekken via de volgende faciliteiten:

  • korte termijnlening
  • rood staan
  • Factuurfinanciering
  • Activafinanciering

Garanties

RLS geeft de kredietverstrekker een door de overheid gedekte garantie tegen het uitstaande saldo van de faciliteit. De kredietnemer ( de ondernemer) is boven de €275.000 altijd 100% aansprakelijk voor de schuld. Als men meer dan deze €275.000 leent heeft de kredietverstrekker de vrijheid om te beslissen of hij persoonlijke garanties wil eisen. Echter:

  • boven € 275.000, is het maximale bedrag dat onder RLS kan worden gedekt, beperkt tot maximaal 20% van het uitstaande saldo van de RLS-faciliteit nadat ook de waarde van bedrijfsmiddelen zijn meegenomen
  • er kunnen geen persoonlijke garanties worden gegeven op de (overwaarde) waarde van de prive-woning.

Belangrijkste kenmerken van het RLS

Tot £ 10 miljoen faciliteit per bedrijfGarantie aan de financier om leningen aan te moedigenRente en vergoedingen die vanaf het begin door het bedrijf moeten worden betaald
Het maximale bedrag van een faciliteit die in het kader van de regeling wordt verstrekt, is £ 10 miljoen per bedrijf (maximaal £ 30 miljoen per groep). Minimale faciliteitsgroottes variëren, beginnend bij £ 1.000 voor activa- en factuurfinanciering, en £ 25.001 voor termijnleningen en rekening-courantkredieten.De regeling geeft de financier een door de overheid gedekte garantie op het uitstaande saldo van de faciliteit.

Als kredietnemer blijft men 100% aansprakelijk voor de schuld .
Bedrijven zijn verplicht om de kosten van rentebetalingen en eventuele vergoedingen in verband met de RLS-faciliteit te betalen.

De jaarlijkse effectieve rentevoet, vooruitbetaling en andere vergoedingen kunnen niet hoger zijn dan 14,99%.
Termijn (duur)Persoonlijke garantiesOmzetlimiet
Voor termijnleningen en activafinancieringen: van drie maanden tot zes jaar.

Voor rekening-courantkredieten en factuurfinancieringen: van drie maanden tot drie jaar.
Persoonlijke garanties zijn niet toegestaan ​​voor faciliteiten van £ 250.000 of minder. Boven £ 250.000 is het maximale bedrag dat onder RLS kan worden gedekt, beperkt tot maximaal 20% van het uitstaande saldo van de RLS-faciliteit.Er is geen omzetbeperking voor bedrijven die gebruik maken van de regeling.
Toegang tot meerdere regelingen  
Bedrijven die een CBILS-, CLBILS- of BBLS-faciliteit hebben afgesloten, hebben toegang tot de nieuwe regeling, hoewel het bedrag dat ze hebben geleend onder een bestaande regeling in bepaalde omstandigheden het bedrag dat ze kunnen lenen onder RLS kan beperken.

Delen