Soms denk je bij het lezen van een kop in de krant dat er groot nieuws is, maar als je verder leest vraag je je echt af of het al komkommertijd is. Als je leest: “De drie grote banken en pensioenfonds ABP stellen met elkaar €400 miljoen beschikbaar voor bedrijven die na de coronacrisis weer willen investeren, maar hinder ondervinden van een verzwakte vermogenspositie”, dan denk je enthousiast te lezen dat de banken eindelijk het getroffen MKB om de hoek gaan helpen en weer gaan relatiebankieren.

Verder lezen doet werkelijk elk enthousiasme verdwijnen

Er ontstaat bij mij zelfs woede tijdens het verderlezen! Het gaat de banken en het (beleggings-en beleidsmatig stuntelende..) ABP daarbij kennelijk “alleen maar om middelgrote en grote bedrijven die in de kern gezond zijn en dus voldoende perspectief hebben om weer rendabel te worden”!

Nou, daar is de Nederlandse (leegstaande) winkelstraat echt niet mee geholpen! Maar ze gaan verder met het zichzelf als “kopgroepje” op de schouders te kloppen. ” Met het initiatief willen ABN AMRO, ING, Rabobank en ABP het herstel van de Nederlandse economie bevorderen. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en ondernemersorganisatie VNO-NCW zijn bij het tot stand komen van de regeling betrokken”.

Mooie volzin. De grote jongens gaan het wel even oplossen. Niets op aan te merken

Maar dan zie je waarover het echt gaat; ” Bedrijven die hiervan gebruik willen maken kunnen vanaf donderdag onder voorwaarden een achtergestelde lening aanvragen bij een van de drie banken. Het bedrag van de achtergestelde lening is minimaal € 5 miljoen en maximaal €50 miljoen euro per bedrijf. Het initiatief is daarmee vooral gericht op grotere mkb-bedrijven die een klap hebben opgelopen door de crisis”.

Wil deze lauwe “samen de schouders eronder-actie” wel echt iets bewerkstelligen?

Een eenvoudige rekensom leert namelijk dat met een dergelijk budget dus 80 bedrijven met deze minimaal € 5 miljoen kunnen worden geholpen. Dat is tegelijk het maximum bij een minimum deelname! Als er een paar grote bedrijven tussenzitten kom je op ongeveer 40 geholpen bedrijven! Wauw…

Verdient dat het predicaat “het herstel van de Nederlandse economie bevorderen”?

Kom nou! Dat kunnen ze toch niet echt menen? Om zichzelf dan vervolgens nog eens als redders van het MKB op de borst te kloppen, gaan ze verder met een leuke uitleg voor de buhne: “Achtergestelde leningen betekenen voor de banken en ABP een hoger risico dan gewone, niet-achtergestelde leningen. Zij komen bij een faillissement van het gefinancierde bedrijf dan namelijk achteraan te staan in de rij van schuldeisers”

Zo. Die redders lopen dus €400 miljoen risico? Chapeau?

Nee, uiteraard niet. Het “addertje onder het gras” komt uiteraard aan het einde van de publicatie. “Dat de financiële instellingen toch bereid zijn om dit risico te wagen is mede mogelijk gemaakt door een onlangs verruimde garantieregeling van de overheid. De banken kunnen voor hun eigen aandeel in de achtergestelde lening daardoor een 50 procent staatsgarantie aanvragen.

lectrr on Twitter: "#cartoon #brusselsairlines #lufthansa #staatssteun  #subsidieslurpers (via https://t.co/8WGnk3Opbs)… "

Gaat het MKB daarmee geholpen worden? Bereikt de overheid met de drie banken en het ABP daarmee tienduizenden kleine bedrijven die voor onze werkgelegenheid zorgen of moet je gewoon lezen dat 4 loketten elk 10 bedrijfskredieten behandelen en dat dan de pot op is?

Als je als kredietunies met je poten in de modder bezig bent met het helpen van mkb-ers met (micro-) kredieten en ziet dat de banken en het ABP eigenlijk alleen maar aan hun eigen publiciteit denken en alleen de grote vissen met steun van de overheid binnenhouden, dan vraag je je af waarom niet nog meer mensen het Malieveld weten te vinden.

Beste lezers,

Het overgrote deel van de werkgelegenheid ligt juist bij de k van het mkb. debedrijven onder de 5 werknemers. Daar verdwijnt het geld niet in de bestuurszakken en wordt het niet besteed aan reorganisaties, maar gewoon aan het behouden en scheppen van werkgelegenheid.

Als we naast deze “eigen klanten eerst” actie van de banken ( reken maar dat het allemaal bestaande klanten zijn…) nog eens de mislukte Invest-NL onder de loep nemen, dan kunnen we stellen dat de K van mkb wederom is vergeten en het mag doen met de K van Kruimels…

Bron: ANP