Na alle aandacht binnen de regering voor Corona kwam opeens als nabrander Omicron “The Sequel” en nu hebben we het apenpokkenvirus. Alle hens aan dek voor een pro-actief MKB-herstelplan zou je zeggen! Of toch niet? Oekraïne eerst misschien? Of het stikstofprobleem wellicht? De Boeren dan? Of toch de Toeslagen?

Het mkb kan inmiddels niet meer rekenen op Haagsche Aandacht. Alle aandacht in politiek Den Haag voor de gevolgen van de coronacrisis voor het mkb is verdwenen als een virus uit de lucht. Geholpen door een CBS met haar irrelevante cijfers aangaande de stand van zaken van het mkb boven de 5 medewerkers ( d.i. maar 5% van het mkb…). Het CBS en Den Haag roepen gewoon in koor dat het macro-economisch goed gaat. Gesteund door een kritiekloze pers. Dat u het weet….en …..het gaat geloven.

Corona ondernemersrisico? Dan ga ik niet meer dicht'
Weer dicht? Ik blijf open!

De aandacht voor de menselijke maat in Den Haag is verdwenen. Zonder die aandacht gaat dat voor veel mkb-ers een zorgelijke tijd geven. Op microniveau zijn er namelijk veel mkb-ers die nog last hebben van corona en ze krijgen het daarnaast ook moeilijk met de Russische sancties, de hoge energie- en brandstofprijzen, inflatie en moeizame leveringen.

Er is reden om bezorgd en voorzichtig te zijn

Laat ik het maar gewoon duidelijk stellen: het mkb heeft naast een stuurloze regering die ze gewoon opzadelt met ‘het ondernemersrisico van hun coronabeleid” en een achteloos “wij doen niets meer, de maatschappij moet zelf maar bepalen hoe ze met corona en de gevolgen daarvan omgaan”, ook nog eens te maken met historisch laag consumenten-vertrouwen en oplopende (loon-) kosten.

Het mkb werkt hard, gelukkig maken er veel een inhaalslag, maar of die mkb-er goede marges maakt, durf ik nog niet te zeggen. “Maar het bedrijfsleven heeft in coronatijd toch €82 miljard steun gekregen?”, zult u denken. Dat vindt de overheid overigens wel meer dan genoeg. Ondernemers die nu nog problemen hebben, moeten dat zelf maar oplossen. Maar de overheid maakt een enorme rekenfout; het is niet € 82 miljard, maar veel minder. Namelijk €10 miljard!

Toename aantal faillissementen

Het kabinet sluit op hun reces-strandbedje de ogen voor de ellende die er nog steeds is bij ondernemers. Het aantal faillissementen gaat toenemen en het ondernemerschap wordt nog zwaarder. De ellende gaat als een tsunami op het mkb afkomen en de overheid doet even niets meer, want alle aandacht gaat naar eh……..gewoon… eh….. elders.

Met verbazing heb ik de afgelopen maanden gezien hoe den Haag zich opstelt. Onze regering roept dingen als “het bedrijfsleven heeft meer dan €82 miljard gekregen en je moet toch een keer kappen”.

Framing!

Toch maar even uitzoeken. Welke posten werden dan bij die totaaltelling van € 82 miljard meegenomen? Ach, je meent het ? Uitgaven aan de opbouw van corona-testcapaciteit, de zorgbonussen en geld voor extra hulp in de klas werd ook gezien als steun aan het bedrijfsleven!?

Maar goed: rustig blijven en eens verder kijken en lezen. Economen hebben namelijk berekend dat er dan toch echt wel € 22 miljard naar het bedrijfsleven is gegaan. Maar verder nadenkend constateer je dat daarvan meer dan de helft voor de NOW-regeling was bestemd (d.i. Corona-WW). Dat is gewoon geld dat je als mkb-er kreeg om de werkgelegenheid op peil te houden en om noodzakelijke ontslagen te voorkomen. Om werknemers waar geen werk voor was hun baan te laten houden. Daar ging geen cent van naar de mkb-ondernemer waar geen ondernemen meer voor mogelijk was!

Al met al is er dus “maar” €10 miljard naar het mkb gegaan. Fact.

Mkb in de ellende

In de retailsectoren mode, schoenen en sport overleeft 80 procent tot nu toe en 20 procent zit met problemen. Problemen die zijn op te lossen met enige hulp en financiële steun vanuit de huidige bancaire en non-bancaire wereld. Wel zie ik een enorme mkb-belastingschuld gecombineerd met een inflatie die niet alleen zorgt voor minder klanten, maar ook voor hogere huurprijzen. Daar nog eens bovenop een groot personeelstekort en de roep om loonstijging, vanwege die inflatie. Kan het nog duidelijker?

Als een van onze leden in de problemen komt, dan helpen we dit lid. Zo zou de overheid ook moeten denken, maar die instelling ontbreekt op dit moment volledig. Binnenkort zitten duizenden mkb-ers in de ellende, winkels gaan failliet, personeel wordt werkloos en de spaarpotten van de ondernemers zijn leeg. Maar de overheid komt pas in actie als het leed is geleden. Overeenkomsten met de toeslagenaffaire doemen op.

Verstoppertje spelen

Den Haag verstopt zich achter het ‘ondernemersrisico’. Wat wil je ook met een vaste ambtenarenbaan als parlementslid met een vast jaarsalaris van €150.000. Nog nooit ondernomen of zelfs in het bedrijfsleven gewerkt. Het probleem gewoon ondernemersrisico blijven noemen en niet in de spiegel kijken wat er anders had gekund met het pre- en postcoronabeleid.

Alsof je uit een uitgeperste citroen van 100 gram nog 150 cl sap kan wringen.. .

Mijn advies aan Den Haag: ga eens ondernemen en ervaar de risico’s.