Het voorstel waarvan we wisten dat het zou komen…….

Mkb’ers moeten straks bij één loket terechtkunnen voor financiering, laat minister Adriaansens van Economische Zaken weten. Ze wil gaan praten met banken, bedrijven en verschillende organisaties over zo’n één-deurprincipe.

Welnu……we zitten naast de brievenbus, p.c. en de telefoon…. We gaan graag het gesprek aan…..

Ondernemers moeten wat de minister betreft zowel digitaal als fysiek bij hetzelfde loket kunnen aankloppen met vragen. Een vooral logische conclusie. Een conclusie die we als Kredietunies al 8 jaar geleden trokken. Nederland heeft een fijnmazig netwerk van laagdrempelige, sectoraal en regionaal gevestigde loketten (kredietunies dus…) nodig. Want minister Adriaanse onderschrijft het nog eens duidelijk: ‘Ondernemers vinden de zoektocht naar financiering lastig. Een op de vijf noemt financiering een belemmering in het ondernemen. Dat komt ook doordat bijvoorbeeld start-ups durfkapitaal moeten aantrekken, terwijl andere bedrijven een ‘reguliere’ lening nodig hebben.’ Ook daar klopt het weer als een bus: “reguliere leningen” ( u weet wel: de lening bij de bank om de hoek met een ouderwetse account manager) zijn er bijna niet meer te krijgen. De gewone verbouwing, uitbreiding, vervanging inventaris, nieuwe werkplaats, etc.- het is allemaal niet sexy meer. Een start-up met wereldwijde ambities met vele miljoenen financiering en een hoge burn-rate is toch veel “cooler”?

Maar we kunnen gerust zijn. Men ziet het goed bij EZK

Deze nieuwe minister zong ooit in bekende feestband (en zes andere  regiogenoten in Rutte IV) | Rotterdam | AD.nl

De behoefte van de ondernemer centraal

Volgens minister Adriaansens heeft de overheid de verantwoordelijkheid ‘om het overzichtelijker te maken en om ervoor te zorgen dat ondernemers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd’. Met banken en andere geldschieters, de RVO, de KvK, InvestNL en de Regionale ontwikkelingsmaatschappij wil ze kijken wat mogelijk is. ‘Dat vraagt iets van alle partijen: de behoefte van de naar financiering zoekende ondernemers centraal stellen.’ Samen met de KvK onderzoekt de minister wat de grootste problemen zijn van ondernemers die naar financiering zoeken, wat moet helpen met de oprichting van het loket.

Wellicht komt de minister er wel achter dat het grootste probleem van mkb-ers is dat ze niet weten dat een kredietunie hen echt kan helpen. Vanuit de regio of vanuit de branche. Met eigen coaches en met een kredietcommissie met ervaring en inzicht.

Onze deur staat open

Bron: ANP