Tussen de vele artikelen met tips over bestaande regelingen en de toepassing ervan, viel mij een meer inspirerend en positief artikel op. Ik wilde het u niet onthouden.

Veel ondernemers hebben de afgelopen tijd gebruik gemaakt van overheidsregelingen rondom de coronacrisis. Maar er komt een tijd dat die regelingen stoppen en het figuurlijke infuus los wordt getrokken. Is er een plan van aanpak?” Volgens Juri Hoedemakers begint zo’n plan met reflectie over de afgelopen periode.

Geld corona crisis economie

Afbeelding: Shutterstock.

Maar wat is reflectie eigenlijk? In mijn prijswinnende onderzoek aan de Erasmus Universiteit heb ik de volgende definitie gebruikt:

Het vermogen en het lef om tijdens of na een actie, bewust of onbewust een stap terug te doen en een hoogstpersoonlijk cognitief verkennings- en ontdekkingsproces te starten, waarbij huidige situaties en opgedane ervaringen, de handelingen en veronderstellingen van zichzelf of de ander of een situatie worden bevraagd en geanalyseerd en waar nodig in twijfel worden getrokken of worden bekritiseerd, met als doel het bewustzijn te verhogen en ervan te leren en betere inzichten te vergaren die ervoor zorgen dat iemand kan kiezen in de toekomst anders of hetzelfde te handelen.

Dat is één zin, en maar liefst zeven regels. Dit geeft mooi de complexiteit van reflectie aan, terwijl de basis eigenlijk heel simpel is, namelijk de juiste vragen stellen.

Bron: De Ondernemer

Lees hier verder het gehele artikel