Een bericht in schril contrast met de woorden van Klaas Knot van DNB?

Het economisch herstel in Nederland is nog broos”, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De economie lijkt zich positief te ontwikkelen, maar er is nog veel onzekerheid. “Als over een tijdje toch weer contactbeperkende maatregelen nodig zouden zijn, verandert dat het perspectief.”

Betonvloer laten herstellen

Volgens de banken groeit het vertrouwen onder ondernemers om meer krediet aan te vragen, zo blijkt uit de maandelijkse coronamonitor van de NVB, over de ondersteuning van bedrijven tijdens de coronacrisis. De periode lijkt dus te zijn aangebroken voor veel ondernemers om weer vooruit te kijken. Veel bedrijven kunnen dat, ook doordat zij met overheidssteun de afgelopen periode op de been zijn gebleven. Maar het beeld is niet overal gelijk. Sectoren die lang te maken hebben gehad met beperkende maatregelen, zijn pas sinds kort aan het herstel begonnen.

De kredietverlening door banken aan bedrijven tijdens de crisis is afgelopen maand met ruim 3 miljard euro doorgegroeid tot bijna 57 miljard euro. Van dat bedrag is voor ongeveer 3,5 miljard euro gebruikgemaakt van financiering met een speciale overheidsgarantie. Sinds het begin van de virusuitbraak hebben banken 63.000 ondernemers geholpen aan financieringen.

Betaalpauzes

De banken verleenden vorig jaar al veel betaalpauzes aan bedrijven, om ze door de crisis te helpen. Dat betrof 129.000 ondernemingen en daarmee was dik drie miljard euro gemoeid. Hiermee staat de teller sinds maart vorig jaar in totaal op bijna zestig miljard euro financiering, voor 192.000 ondernemers.

Bron: ANP