“De les van de coronapandemie is om buffers op te bouwen. De Nederlandse economie is heel weerbaar gebleken tijdens deze crisis”. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met NRC.
In december wordt Knot voorzitter van de Raad voor Financiële Stabiliteit (FSB), een in het Zwitserse Bazel gevestigd forum dat voorstellen doet voor financiële regelgeving. En hij is toegetreden tot de ‘Group of 30’, een eminent groepje van vooral voormalig centraal bankiers en topmensen uit de financiële sector. Hij heeft dus invloed en zijn woorden en visie worden opgepikt..
Nu weet u wellicht dat ik geen grote fan ben van Klaas Knot en het interview met NRC zit dan ook volgens mij weer vol met open toezichtsdeuren en afstandelijk wereldvreemd redeneren. Het mkb krijgt geen enkele aandacht in zijn “NRC bespiegelingen”. Want, wat is “de economie” en wat is “de les dat we buffers op moeten bouwen” ? Heeft de mkb-er nu de ultieme beknopte handleiding van Klaas Knot in handen om uit de crisis te komen? Voelt u al monetair enthousiasme?
Maar hij gaat onverdroten verder. “Geld gaat over vertrouwen”, aldus Knot, die precies 10 jaar president is van de centrale bank. “Een van mijn belangrijkste drijfveren is dat ik mij er zéér van bewust ben dat je vertrouwen in een munt maar één keer kunt verspelen. Zo’n vertrouwensverlies kan dramatische maatschappelijke kosten hebben. Dus die verantwoordelijkheid voel ik sterk.”
Gaat u nu bij het lezen van deze woorden als mkb-er al rechtop in uw stoel zitten? Staat u ook elke ochtend op met een sterk besef dat je het vertrouwen in de munt maar 1 keer kunt verspelen? Welke munt denkt u, zoekend in uw broekzak…?

“De coronapandemie is “de meteoriet van buiten”, meent Knot. De les daarvan moet vooral zijn om buffers op te bouwen, bij banken, overheden, bedrijven en huishoudens. De pandemie was in eerste aanleg een volstrekt symmetrische schok, want hij trof alle landen hetzelfde. Maar toch komen niet alle landen even sterk de crisis uit”.
De Nederlandse economie is in zijn optiek “heel weerbaar” gebleken. “Voor andere economieën, vooral die met een grote afhankelijkheid van toerisme, geldt dat minder.”
Ik begin na het lezen van deze NRC-kraterinslagvergelijking me toch echt af te vragen waar nu echt de werkelijke oorzaken liggen, want dat weet toch eigenlijk wel iedereen?
Brand meester?
De Europese Centrale Bank (ECB) moet nu volgens Knot besluiten over afbouw van de steunmaatregelen, waaronder ‘pandemienoodopkopen’ van maandelijks zo’n €80 miljard. Knot vindt het een goede zaak dat snel is ingegrepen bij het begin van de crisis. “Maar zodra het sein ‘brand meester’ wordt gegeven, moet de brandweer terug in de kazerne. Dat moet rond maart 2022 wel het geval zijn.” Knot is opeens lid van het OMT geworden?
Zo. Het speelkwartier is voorbij …

Als een bewindvoerder dergelijke stoere termen gaat bezigen, moet je oppassen. Veelal hebben ze er geen weet van hoe problemen in de praktijk moeten worden opgelost ( op eigen benen staan en ondernemen zit niet in hun genen) en komen ze niet verder dan theoretische beschouwingen en maatschappelijke stellingnames die niets van doen hebben met hun eigenlijke job. Over het nablussen, gewonden afvoeren, puinopruimen, herbouwen, preventie, beleidsconsistentie, etc. spreekt hij met geen woord in dit interview.
Verbijstering alom bij mij. Een echte praktische visie per sector op de economie mist totaal. Dat hebben we nu immers hoognodig, als mkb, maar bij Knot ontbreekt het echte langjarige perspectief voor het mkb…. Hoe kun je nog ondernemen als mkb-er met een dergelijk bijziende bestuurder die met zijn opmerkingen het beleid van de politici “voedt”? Want als je verder leest dan merkt hij ook het volgende op: “Verantwoorde investeringen” – waarbij de staatsschuld onder de 60 procent van het bbp blijft – moeten het „groeipotentieel” van de Nederlandse economie omhoog brengen”. Moet ik nu gaan bewegen?
In zijn optiek is namelijk extra stimulering van de economie voor Nederland niet langer nodig!
“De economie was in uitmuntende vorm voordat wij corona ingingen. Het herstel is er al, en het is krachtig. Maar structurele problemen zoals het woningtekort moeten wel worden aangepakt. Ook zou de hypotheekrenteaftrek verder moeten worden afgebouwd. “Nu is het moment”, besluit Knot zijn interview.
Moet u ook even bijkomen? U weet het nog niet, maar u bent al hersteld namelijk. Ook al wankelt u nog steeds op uw benen. Dokter Knot is op huisbezoek geweest bij de doodzieke mkb-ers, liet ze een tong uitsteken en zag dat alles gezond was. …
Klaas Knot vindt het „buitengewoon belangrijk” dat zijn bank „zichtbaar en herkenbaar” is voor „alle Nederlanders. Dat geldt voor lhbti, voor genderdiversiteit en voor culturele diversiteit.” Ook gelooft hij niet zo in „grote statements”, maar wel in „doen”.
Om vervolgens verder te praten over woningtekort en afschaffing van hypotheekrenteaftrek.
Ziet u als mkb-er al dat de DNB zichtbaar en herkenbaar is voor alle Nederlandse mkb-ers en vervolgens ook wat voor u doet? Is monetaire politiek bij de DNB nu opeens identiteitspolitiek geworden?
Een DNB die alle kleuren van de regenboog kent, groen is en u rood laat staan ?
Die?
Die meteoriet komt echt van binnen…..
Recente reacties