Er zijn steeds meer berichten dat de energiecrisis binnen het mkb voor vele slachtoffers zorgt.

Plantise, één van de grootste plantenkwekers van Nederland, stopt volgend jaar vanwege de huidige extreme energiekosten. Ongeveer 200 vaste krachten en nog eens 200 flexwerkers raken hun baan kwijt. Plantise laat zaadjes uitgroeien tot bijvoorbeeld kleine tomaten-, komkommer- of paprikaplantjes waar telers verder mee produceren. Het bedrijf laat die zaden ontkiemen in de donkerste maanden van het jaar, tussen december en maart, dus is er veel energie nodig. Doordat die kosten vertienvoudigden en de materiaalkosten flink stegen, kwam het bedrijf in de betalingsproblemen.

Deze gestegen kosten konden ze niet doorberekenen aan de klant’ en ze namen toen het moeilijke besluit om het bedrijf ’gestructureerd’ te beëindigen zodat het personeel nog tijd heeft om ander werk te zoeken of gebruik te maken van een transitievergoeding.

FloraNews.com - Globe Plant stopt met opkweek van zomerbloemen

Glastuinbouw heeft perspectief nodig

Met vakbonden en de ondernemingsraad voert het bedrijf gesprekken over de afwikkeling van de sluiting. CNV Vakmensen vindt de sluiting van Plantise ‘een duidelijk signaal dat de glastuinbouw momenteel enorm onder druk staat. Als de overheid niet snel perspectief biedt en duidelijkheid geeft aan bedrijven, vrezen zij dat meer glastuinbouwbedrijven komende tijd in de problemen komen.

Fusie van kwekerijen

Plantise is een fusie van de Naaldwijkse plantenkwekerij Grow Group met collegakwekers Leo Ammerlaan en Van der Lugt uit Bleiswijk. De drie bedrijven bundelden vier jaar geleden de krachten. Het bedrijf heeft zo’n 15 procent van de Nederlandse opkweekmarkt in handen en levert jaarlijks zo’n 40 miljoen plantjes. ,,Als je bedenkt dat een teler per plant zestig kilo tomaten, dertig kilo paprika en dertig kilo komkommer produceert, dan zie je hoeveel productie elders ondergebracht moet worden”, zegt Vermeulen over de impact van de bedrijfsbeëindiging.

Plantise is één van de grootste plantenkwekers van Nederland met een kasoppervlak van 50 hectare, verspreid over zes locaties. Naast de Nederlandse vestigingen beschikt Plantise over deelnemingen in onder andere Frankrijk, Tunesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Bron: De Ondernemer