Toen Jan Meerman onlangs een dag meeliep in een winkel, werd het voor de INretail-voorman weer eens duidelijk: winkeliers hebben het mooiste vak van de wereld. Bovendien wist hij meteen weer waarvoor hij met zijn belangenorganisatie moet knokken. Iedere dag, zo schrijft hij in zijn expertblog.
Jan Meerman (INretail) 1 december 2022
Jan Meerman: ‘Wie doen de kerstverlichting aan in de straten? Inderdaad, de winkeliers.’ Foto: ANP.
Jan Meerman
Directeur INretail
Jan Meerman is algemeen directeur van INretail, de brancheorganisatie voor non-food retail met 13.000 leden in Nederland. Hij schrijft tweewekelijks een expertblog op deze website.
Wat gebeurt er nu daadwerkelijk op de werkvloer? Die opdracht gaf ik ons team onlangs mee toen we allemaal een dag meedraaiden in een winkel tijdens de Dag van de Ondernemer. Het is immers altijd goed om je kennis niet slechts uit een boekje te halen, maar juist ook uit de praktijk. Zo’n twintig collega’s waren voor een dag verkoper, hebben t-shirts bedrukt, maar ook in de backoffice geholpen.
Eerlijk gezegd had ik een meer gelaten stemming verwacht. Het zijn namelijk ingewikkelde tijden voor winkeliers. De consument voelt de economie in zijn portemonnee, terwijl de ondernemer zelf aan alle kanten te maken krijgt met stijgende kosten.
Ondernemers investeren in personeel
Maar ik zat ernaast. In vrijwel elke winkel zagen wij dat er alles aan wordt gedaan om de klant op een super manier te bedienen. Wat mij misschien nog wel het meest opviel, is het feit dat ondernemers heel veel tijd investeren in hun personeel. Medewerkers worden betrokken bij de winkel, krijgen opleidingen aangeboden en worden uitgedaagd om mee te denken over het nog beter bedienen van de klant.
Wat bovendien ook weer duidelijk is geworden: retail is voor een groot deel puur mensenwerk. Je hebt sociale kennis nodig, communicatieve vaardigheden en vakmanschap. Ik heb me dan ook altijd geërgerd aan de uitspraak: als je niks kan, kun je nog altijd in een winkel werken. Of nog erger: in een winkel gaan staan. Daar klopt niets van. Het is een professioneel vak, waar voortdurend gezocht wordt naar beter.
“Retail is voor een groot deel puur mensenwerk. Je hebt sociale kennis nodig, communicatieve vaardigheden en vakmanschap”
Leveranciers met een verhaal
Een mooi voorbeeld daarvan vind ik een Rotterdamse mode-ondernemer met wie ik regelmatig contact heb. Laatst vroeg ik hem nog: hoe komt het nou dat jouw winkel als een tierelier draait? Hij vertelde me dat hij zijn leveranciersbestand alleen nog kiest op merken die een verhaal hebben. Hij verkoopt dus niet een kaal product, maar het verhaal eromheen. Denk bijvoorbeeld aan de duurzame jacks van Patagonia.
Dat is het nieuwe ondernemen: uitleggen waarom een product zo bijzonder is dat jij het verkoopt. Die tip wil ik dan ook graag meegeven: werk met leveranciers die meer zijn dan dozenschuivers.
Hele jaar aandacht voor ondernemers
Wat je op de Dag van de Ondernemer ook zag, was dat er van de 150 Kamerleden plots dertig, veertig, langs een ondernemer gingen. Hartstikke mooi, maar de aandacht voor ondernemers moet er natuurlijk niet maar één dag per jaar zijn. Die moet er elke dag zijn. Het is onze taak om daarvoor te knokken en de aandacht voor het ondernemerschap in de politiek niet kwijt te raken. Want ondernemers maken het verschil. Zij zorgen voor belastinggeld, werkgelegenheid en niet onbelangrijk: leefbare en sfeervolle binnensteden. Wie doen de kerstverlichting aan in de straten? Inderdaad, de winkeliers.
Onze taak voor 2023 is om ondernemerschap op de agenda in Den Haag houden. En dat wordt soms echt knokken. Speerpunten worden de verandering van de 40-urige werkweek voor minimumloon naar 36 uur. Want die gaat ondernemers in de retail veel geld kosten. Daarnaast zetten we in op het maximeren van de huurstijging. Overal gaan we zorgen dat de ondernemersstem gehoord wordt.
Bron: Inretail
Recente reacties