Het is nu 16 september en over reeds 9 dagen is het 25 september en het demissionaire kabinet wil “zo gericht mogelijk steun bieden aan bedrijfstakken die na 25 september nog getroffen worden door de dan resterende coronamaatregelen”.

Dat is lekker pro-actief demissionair regeren naar aanleiding van de nota bene door het kabinet zelf opgestelde coronamaatregelen. Je zou zeggen dat dit hetzelfde is als op reis gaan zonder voldoende brandstof, zonder reisdoel en zonder geld op zak…

Het gaat nu natuurlijk weer om de -en zo noem ik het inmiddels- mishandelde nachthoreca en de evenementenbranche

Doel is te voorkomen “dat andere sectoren ook weer gebruik kunnen maken van die tegemoetkoming”, zegt minister-president Mark Rutte. Stel je voor: fraudeurs en profiteurs kunnen het zorgvuldig voorbereide beleid omzeilen…

Aan de “precieze techniek” van de verlengde coronasteun wordt nog geschaafd, zegt Rutte. Met andere woorden: we besloten iets zonder de effecten ervan vooraf uit te werken. Ze doen dat “in samenspraak met de desbetreffende branches”. Deze branches klagen er al gedurende de gehele crisis over dat er niet naar ze geluisterd wordt, dus dat wekt direct al verbazing en hoon op..

Dit was het belangrijkste nieuws over het coronavirus van 13 maart | Het  Parool

Rutte hoopt er zo snel mogelijk meer over te kunnen zeggen. Maar hij benadrukt dat het “complex” is, ook omdat discotheken die ’s nachts dicht zijn op een andere manier geholpen moeten worden dan bijvoorbeeld poppodia die niet hun volledige capaciteit kunnen benutten.

De omgekeerde wereld!

Omdat je zelf iets om onduidelijke en niet onderbouwde en onderscheidende redenen een branche dicht laat gaan, moet je er complexe regeling komen voor een compleet complexe set aan maatregelen? Je zal maar ondernemer in deze branche zijn en eindelijk weer open willen over 9 dagen. Je kan nergens op terugvallen, weet niet wat de toekomst qua maatregelen biedt en moet in de tussentijd wel de bedrijfslasten dragen ( waaronder de bedrijfsfinancieringslasten bij bijvoorbeeld een kredietunie)! Bedrijven die door de coronamaatregelen al veel omzet mislopen, krijgen onder meer hun loonkosten deels vergoed, maar het is wel deels naast een tegemoetkoming voor de vaste lasten. Maar als het kabinet al eerder aankondigde dat die steun in principe op 1 oktober stopt, waar moet men dan op hopen?

“Maar daarop wordt toch een uitzondering gemaakt voor bedrijven die ook met een coronatoegangsbewijs nog niet open kunnen gaan”.

Lees ik dat goed? Dus zelfs met een coronatoegangsbewijs ( dan zijn we toch allemaal “veilig” Hugo?) kan een branche niet open. Waarom niet ? Hier gaan we elkaar geen hand op geven….

Zeker niet als in deze onzekere tijden alle financiers te maken hebben met bedrijven die om betaalpauzes vragen omdat een kabinet zelf een pauze nodig heeft om een pauze aan te kondigen…

Bron: ANP