De Russische invasie van Oekraïne heeft niet alleen het Oekraïense volk veel leed gebracht, het heeft ook de voorheen functionele communicatie- en transportkanalen verstoord. In de nieuwe realiteit van Oekraïne in oorlogstijd spelen digitale kanalen een sleutelrol bij het verbinden van mensen en het waarborgen van toegang tot benodigdheden en humanitaire hulp.

Oekraïense kredietunies werden in 2020 voor het eerst geconfronteerd met problemen veroorzaakt door het gebrek aan digitale componenten tijdens de COVID-19-pandemie. Als gevolg hiervan organiseerde het Credit for Agriculture Producers (CAP) een project van de World Council Digital Marketing en Telemarketing Schools voor medewerkers van partnercredit unions, waarbij ze best practices uitwisselden voor het gebruik van moderne communicatietools om de verkoop te vergroten en hun leden beter van dienst te zijn.

Tijdens de oorlog is het toepassen van deze technische kennis door het gebruik van nieuwe instrumenten van groot belang gebleken voor de kredietunies. Hun leden en hun werknemers zetten zich in voor het verlenen van diensten aan leden en hun families en doen vrijwilligerswerk met initiatieven die gericht zijn op het verlenen van hulp aan Oekraïense soldaten en burgers.

Een kredietvereniging in de Oblast Chernivtsi heeft bijvoorbeeld een speciale chatgroep gecreëerd via de Viber-berichtenapp om fondsenwerving te organiseren voor de opkomende behoeften.

Veel leden van kredietunies met opgebouwde rente op hun ledendeposito’s doneren het nu via die Viber-groep om het Oekraïense leger te ondersteunen. Met behulp van die donaties kocht de kredietunie rolmatten, slaapzakken, voedsel en medicijnen en leverde deze aan brigades van de Oekraïense strijdkrachten in de buurt van Kiev. Een aparte ruimte in het kantoor van de kredietunie is bestemd voor het verzamelen, sorteren en verpakken van een verscheidenheid aan hulpgoederen.

Een andere kredietunie die actief is in verschillende regio’s van West-Oekraïne, heeft een callcenter opgezet in een van zijn faciliteiten. Daar helpen medewerkers van de kredietunie intern ontheemden bij het vinden van onderdak en het innen van humanitaire hulp.

Het vertrouwen van mensen in de kredietunie blijft zeer hoog, waardoor het een betrouwbare tussenpersoon is bij het helpen van mensen in nood.

Het CAP-project blijft digitaliseringsgerelateerde hulp bieden aan zijn partnerkredietverenigingen en lanceerde onlangs een initiatief om cloudback-ups te organiseren voor de gegevens van de instellingen en om deze op externe servers buiten Oekraïne op te slaan.

Wij zijn trots op deze kredietunies en wensen ze heel veel sterkte en voorspoed toe!

Voor de Nederlandse kredietunies die deze kredietunies op welke wijze dan ook willen steunen, kan er via het bestuur contact worden gelegd met onze vrienden in het oorlogsgebied.