Maar de sector loopt gevaar door de Russische invasie en heeft steun nodig van de internationale gemeenschap

Sinds Rusland drie maanden geleden Oekraïne binnenviel, komt de financiële zekerheid van miljoenen mensen aldaar plotseling in gevaar. Ook staat de solvabiliteit van de lokale kredietunies op het spel. Bijna een half miljoen Oekraïners vertrouwen voor hun financiële welzijn op kredietunies. In Oekraïne, waar geen echte microfinancieringssector is, zijn het kredietunies die de leegte opvullen en het daarmee alternatief bieden voor een falend banksysteem. 

N.B.: In Oekraïne zijn 322 kredietunies werkzaam en bieden financiële diensten, waaronder sparen en leningen voor kleine bedrijven, aan meer dan 450.000 leden in het hele land.

Gemeenschappen mobiliseren

Werknemers van kredietunies en leden uit heel Oekraïne doen wat ze kunnen om te helpen. In West-Oekraïne , waar tienduizenden families zijn gearriveerd die de gevechten in andere delen van het land ontvluchten, coördineren en sluiten kredietunies zich aan bij humanitaire hulpcentra, door ondersteuning te bieden zoals gekookte maaltijden en benodigdheden voor binnenlandse ontheemden. In de gebieden die het hardst door de oorlog zijn getroffen , besteden de kredietunies die nog steeds actief zijn hun personeel om mensen in nood te helpen. 

Een kredietunie in de oblast Tsjernihiv, die zwaar werd getroffen door Russische aanvallen, kon helpen bij het groeiende voedseltekort door te coördineren tussen landbouwproducenten en de gemeenschap om voedselvoorraden te verdelen.

Zoals de voorzitter van de Oekraïense zuster-mantelorganisatie voor kredietunies ons vertelde: Kredietverenigingen zijn altijd meer geweest dan alleen financiële instellingen. We geven om mensen, niet om geld. In deze moeilijke tijden voor ons land doen we allemaal ons best om elkaar en onze leden te helpen.” 

Als voorzitter van de V.S.K. kan ik me niet voorstellen een betere les te krijgen over de belangrijke rol die kredietunies kunnen spelen als vertrouwde, gemeenschaps-gebaseerde instellingen waarop gewone mkb-ers kunnen bouwen.

Oekraïense Nationale Bank

Een sector in gevaar

Helaas loopt deze sector, die voor veel Oekraïners zo cruciaal is, nu gevaar. Omdat ze opeens door de oorlog toegang tot contant geld nodig hadden, moesten veel leden van de kredietunies hun investeringsgeld terugtrekken. Tegelijkertijd hebben eigenaren van kleine bedrijven, van wie velen in de landbouwsector werken, leningen nodig om ervoor te zorgen dat ze in de lente kunnen beginnen met het planten van gewassen. Oekraïne kampt met een groeiend voedseltekort en het gebrek aan productie bedreigt ook de wereldwijde bevoorrading. Deze situatie zal alleen maar erger worden als boeren dit jaar geen normale oogst kunnen produceren. Met minder geld in de kredietunies en meer vraag naar leningen, worden liquiditeitstekorten een groot probleem.

Een oproep

Ondanks de oorlog en de inspanningen van de kredietunies om de ontheemden te helpen, houdt de voorzitter van de kredietunie uit Lviv, die ook de bestuursvoorzitter is van de All-Oekraïense Credit Union Association, één doel voorop. “Het is mijn taak om de All-Oekraïense Credit Union Association te redden”, legde hij uit. “Het is deze vereniging die 80 procent van de kredietunies hier verenigt. Het is een zeer belangrijke taak om het te redden en het deze periode te laten overwinnen.”

Voorbeeldafbeelding
WOCCU

Laten we niet verdoofd worden

Oekraïne is helaas niet de enige crisis waar het menselijk lijden acuut is, waar voedselzekerheid en geweld levensbedreigende risico’s vormen en waar financiële steun zich vertaalt in leven of dood. Laten we voor geen enkele crisis gevoelloos worden. 

Laten we vooral de belangrijke rol niet vergeten die financiële instellingen spelen wanneer ze zich richten op de in zwaar weer verkerende mkb-ers wanneer deze bereid zijn risico’s te nemen om hun klanten te bedienen. We moeten juist die instellingen versterken die erop gericht zijn alle burgers en mkb-ers te dienen.

Voor kredietunies in Oekraïne en hun meer dan 450.000 leden hopen we dat ze een betere kans in het leven krijgen als deze oorlog voorbij is.