Wellicht een goed bericht voor de leden van de VSK. Nederland (en Europa) is een bank rijker: FIBR. De VSK houdt van stapelfinancieringen en dus ook van banken die net iets verder willen gaan dan de gebaande paden.

Een partner in the making?

De nieuwe digitale bank richt zich namelijk specifiek op het mkb. FIBR hoopt zich, ten opzichte van zijn concurrentie, te onderscheiden door de stabiliteit van een bank te combineren met de wendbaarheid en technologie van een fintech.

Het voordeel voor ons als VSK is dan ook dat ze vanuit het hoofdkantoor in Nederland FIBR leningen aan het midden- en kleinbedrijf in Europa verzorgen. Het is de bedoeling dat ondernemingen via FIBR’s nieuwe technologieplatform toegang krijgen tot financieringen van plaatselijke kredietverstrekkers. Zij doen dit al via Creditshelf (leningen zonder onderpand) in Duitsland, maar kunnen dit ook met plaatselijke kredietunies doen.

FIBR is een handelsnaam van Amsterdam Trade Bank N.V. , een organisatie die al sinds 1994 een bankvergunning in Nederland heeft. FIBR profileert zich als de kracht van een bank met de wendbaarheid van een fintech.

Hybride financier – bancair & non-bancair

Zij profileren zich – net als de Kredietunies- heel bewust als intermediair van de financieringsaanvraag tussen ondernemers en andere non-bancaire financiers. De traditionele grootbanken is het nog niet gelukt om deze rol als intermediair of regisseur op te pakken. Alle initiatieven daartoe zijn tot nu toe niet succesvol gebleken, ondanks het feit dat dit model al jaren wordt aangekondigd en er mee is geëxperimenteerd. ING heeft dit nu doorgeschoven naar FundingOptions als Fintech partner wanneer zij de ondernemer niet zelf kunnen financieren. Daarnaast focussen de meeste banken op dit moment op het opzetten van een flexibele schil van zelfstandige/externe financieringsadviseurs ( wij zouden dat VKA’s of Krediet(unie) punten noemen.. ) die de ondernemer kan koppelen aan non-bancaire financiers.

Daarbij verliezen ze zelf wel steeds vaker de regie. Het gaat een uitdaging worden voor FIBR worden om beide rollen te gaan vervullen. Het is in ieder geval interessant om te zien dat er nog steeds nieuwe partijen zijn die de markt voor mkb financiering op komen en wellicht het fenomeen Kredietunies opnieuw gaan ontdekken en gebruiken.

De nieuwe online bank heeft momenteel zeven kredietverstrekkers in het proces van onboarding, die leningen verzorgen voor klanten in Nederland, Duitsland, Finland, Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Fibr, a new European digital SME bank, breaks cover

Het interessante voor de VSK is de volgende stap in FIBR’s toekomststrategie: Europese kredietverstrekkers in de nabije toekomst hun groei met FIBR’s platform verder laten versnellen via een geïntegreerde suite van modulaire software voor bijvoorbeeld betalingen, kredietadministratie en funding-as-a-service.

Voor cofinanciering is FIBR ook een eventuele partner. De nieuwe bank leent namelijk ook rechtstreeks aan het mkb. Ze doen dit in de vorm van bedrijfsleningen en werkkapitaalfinanciering. Voorafgaande aan de lancering heeft FIBR al voor €20 miljoen aan leningen uitstaan bij meer dan 175 ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

FIBR: Banking platform launches to power SME lending across Europe

Ook is het mogelijk voor Nederlandse en Duitse klanten om hun spaargeld bij de online bank onder te brengen.

Bank voor 99% van de ondernemingen

“Maar liefst 99% van alle bedrijven in Europa behoren tot het mkb en zij spelen een cruciale rol bij het economisch herstel en het scheppen van banen na de pandemie”, legt de bank uit. “Historisch gezien is het voor ondernemers niet gemakkelijk om snel en betaalbaar krediet te bemachtigen. Ervoor zorgen dat deze bedrijven goed gefinancierd zijn, staat centraal in de missie van FIBR, waarmee FIBR haar rol wil pakken in het economische herstel na de pandemie.

Ex-Pave en ex-Goldman Sachser Oren Bass is sinds mei 2020 de CEO van FIBR en verantwoordelijk voor de samenstelling van het topmanagement van de bank. Volgens Bass heeft het FIBR-team ervaring op het gebied van ondernemerschap, technologie, non-bancaire leningen en waren zij tevens medeoprichters van fintechs zoals New10Revolut, Zopa en Starling.

‘Best of both worlds’

“Duizenden mkb-bedrijven in Europa hebben de afgelopen twintig maanden onder flinke druk gestaan en zij hebben financiering nodig om weer te kunnen groeien”, legt Bass uit. “ Spaarders willen hun geld veilig onderbrengen en steun geven aan bedrijven die de ruggengraat van de samenleving vormen. De missie van FIBR is om bij te dragen aan het succes van deze mkb-ondernemingen zodat de Europese economie zich kan herstellen.”

“Wij starten met kredietproducten omdat de vraag daar het hoogst is. Onze aanpak verschilt van die van andere banken. Zo hebben we onze gezamenlijke expertise ingezet om een sterke en stabiele bank op te bouwen met de technologie en wendbaarheid van een Fintech. Met onze ‘best of both worlds’ denkwijze kunnen we onze sterke financiële positie inzetten, zowel direct als indirect, waardoor we onze klanten sterker maken en snel reageren op de veranderende behoefte van de markt”, besluit Bass.

Teksten die we graag horen als VSK.

Bron: Banken.nl/SMF