U vindt hier de nieuwsbrief van de Samenwerkende Kredietunies van de maand April 2015.

 Wet toezicht Kredietunies met algemene stemmen aangenomen in de Eerste Kamer

10 juni landelijke kredietunie dag

Wet en regelgeving

Nadat de Wet toezicht kredietunies in de Tweede Kamer met algemene stemmen werd aangenomen is zij vandaag zonder stemming aangenomen in de Eerste Kamer!

Dit groene licht voor de wet betekent dat kredietunies middelen van investeerders ook mogen aantrekken in de vorm van obligaties of spaardeposito’s. Obligaties en spaardeposito’s sluiten beter aan bij de investeringshorizon van investerende ondernemers dan de huidige mogelijkheden (perpetuele leden certificaten).
De Eerste kamer stelde nog een aantal vragen, onder andere over de verwachte omvang van kredietunies, en waarom de grens voor de vrijstelling van toezicht (€ 10 mln.) bij ministeriële regeling moet worden bepaald en niet in het wetsvoorstel wordt vastgelegd. Agnes Mulder en Henk Nijboer gaven als antwoord dat kredietunies tijd nodig zullen hebben om te groeien, maar nu al waarde toevoegen op het terrein van MKB-financiering, zorgen voor diversificatie van het financiële landschap, en vooral de ruimte moeten krijgen om zich te ontwikkelen.
De grens voor de vrijstelling wordt vastgesteld in onderliggende wet- en regelgeving om te zorgen dat de wet voldoende flexibel blijft.

De wet is na dit antwoord zonder stemming aangenomen!
De volgende stappen zijn de weg langs Brussel en het uitwerken van de onderliggende wet- en regelgeving. Aan dit laatste zullen wij als Samenwerkende Kredietunies ook weer actief meewerken.

Save the date 10 juni kredietunie dag 2015!
Op 10 juni is het zover, dan vindt de kredietunie dag 2015 plaats. In Bunnik zullen vanaf 14:30 alle stakeholders van kredietunies samen komen om ontwikkelingen te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Komt u ook?

U kunt dan alvast meer leren over de laatste innovatie: “het hybride model”. U bent van harte welkom. Binnenkort volgt de officiële uitnodiging. Aanmelden is wel al mogelijk (plaatsen zijn beperkt) via  info@samenwerkendekredietunies.nl

Nieuws van de (aspirant)leden

• Kredietunie Brabant verstrekt binnenkort haar vierde krediet.
Bij kredietunie Brabant lopen de aanvragen onverminderd binnen. Inmiddels heeft kredietunie Brabant 54 kredietverstrekkende  leden.

• Kredietunie Midden Nederland heeft de eerste twee kredieten verstrekt de 3 volgende zijn in behandeling.
Bij beide kredieten is stapelfinanciering toegepast.

• Kredietunie Bakkerij Ondernemers verstrekt vierde krediet 
Ook in de bakkerij blijven aanvragen binnenkomen. Het vierde krediet is inmiddels verstrekt.

• Kredietunie Haarlemmermeer werft leden.
Bij Kredietunie Haarlemmermeer worden er druk leden geworven voor de kredietunie.

• Kredietunie Groningen staat open voor kredietaanvragen
Ook bij kredietunie Groningen kunnen kredietaanvragen worden ingediend

Week van de ondernemer

Ook tijdens de week van de ondernemer in Groningen 9 en 10 juni zal de VSK aanwezig zijn. Bezoekt u ook onze stand?

Verenigingszaken

• Inmiddels verstrekken vijf bij de VSK aangesloten kredietunies actief krediet en zijn 7 anderen druk bezig met het klaarstomen voor een vliegende start.
• De VSK heeft inmiddels samenwerkingsverbanden met onder andere creditsafe, NPEX, Qredits, Kredietpaspoort, MKB doorstart en Attradius. Dit zijn allemaal partijen die instrumenten hebben ontwikkeld waarmee de kredietunies effectiever aan de slag kunnen.

. Om de doelstelling van de VSK te realiseren, zijn in de afgelopen anderhalf jaar alle stukken en processen ontwikkeld om een kredietunie op te starten. Deze stukken zijn beschikbaar voor nieuwe kredietunies om de kosten van oprichting zoveel mogelijk te verlagen.

• De VSK is in overleg met het ministerie van Economische Zaken over toepassing van de BMKB garantieregeling voor haar leden.

• Ook instrumenten van het EIF zijn mogelijk toegankelijk voor kredietunies. Nader verslag volgt.

• De VSK geeft regelmatig presentaties of seminars tijdens events of bijeenkomsten, mocht u belangstelling hebben neem gerust contact op.

• De VSK doet mee aan crowdfunding day op 12 mei.

• De VSK zal aanwezig zijn op de jaarlijkse conferentie van the European Microfinance Network (EMN) en zich daar presenteren in een workshop over credit unions en credit cooperatives.

• Als lid van de WOCCU (world council of Credit unions) is de VSK ook uitgenodigd om lid te worden van de ENCIU (de Europese tak). Hierin zijn vooral Polen, Engeland, en Ierland sterk vertegenwoordigd. Landen met uitgebreide ervaring met kredietunies waar we van kunnen leren.

Voor meer informatie www.samenwerkendekredietunies.nl