In de gemeente Den Haag hebben de afgelopen twee jaar meer dan 100 startende ondernemers met succes gebruik gemaakt van de Ondernemersschool. Een prachtig initiatief van de Gemeente Den Haag!

“Als het aan de gemeente ligt, dan komt hier nog een groot aantal bij”, reageert Gerard Kroon, senior beleidsmedewerker van de gemeente Den Haag. “De stad telt gemiddeld zo’n 5000 startende ondernemers per jaar. Den Haag herbergt in totaal zo’n 65.000 ondernemers, waarvan driekwart ZZP’er zijn. Na vijf jaar is echter meer dan de helft van de markt verdwenen. We willen daarom dat de ondernemers zich goed voorbereiden. Het ondernemerschap kent tenslotte vele aspecten die hierbij samen hangen. Als ondernemer is het daarom belangrijk om je goed voor te bereiden”.

Kwaliteiten

De achterliggende gedachte is dat ondernemers over veel kwaliteiten moeten beschikken. Het is voor hen belangrijk om een brede visie te hebben. “De Ondernemersschool helpt hen hierbij, want er staat één doel centraal, namelijk een starende ondernemer zo goed mogelijk voorbereiden op het ondernemerschap”, aldus Gerard Kroon. “De focus ligt op het schrijven van een ondernemingsplan en het vergroten van iemand zijn ondernemersvaardigheden. Tijdens de cursussen komen thema’s aan bod zoals persoonlijke effectiviteit, SWOT analyse, marktonderzoek, pitchen, social media en financiering. Elk thema wordt verzorgd door een expert op dat gebied”.

Lessen

De gemeente Den Haag werkt voor de Ondernemersschool samen met stichting voor microfinanciering Qredits, die microkredieten verstrekt aan ondernemers. Zij bieden daarentegen ook veel cursussen aan. “Een gemeente kan zodoende een klas van de Ondernemersschool adopteren”, legt Gerard Kroon uit. “De gemeente Den Haag is hiermee gestart. Iedere startende ondernemer kan zich voor een bescheiden bedrag van 50 euro inschrijven. De gemeente draagt vervolgens 225 euro bij aan het cursusgeld”.

Opleiding

“Een opleiding bestaat uit tien lessen onder leiding van een vaste docent, waarvan vier gastlessen van ervaren ondernemers”, vervolgt Gerard Kroon. “Het is een combinatie van fysieke lessen, e-learning en niet vergeten het contact met andere startende ondernemers om eventuele onzekerheden en enthousiasme te delen. Ondernemers mogen tenslotte uitstralen wat ze te bieden hebben. Ook hiermee helpt de Ondernemersschool hen op weg. Er wordt met de Ondernemersschool dan ook in een grote behoefte voorzien. Bij de opleidingen komen alle basisprincipes van het ondernemen aan de orde. Je zou kunnen spreken dat de cursisten tienkampers zijn die goed voorbereid aan de wedstrijden willen beginnen”.

Gerard Kroon voor de entree van het gebouw waar de cursus wordt gegeven. 

Rol Kredietunie?

Ook hier zien we een goed voorbeeld wat sociaal maatschappelijk opleiden en financieren kan doen voor een gemeente. Voor ons als Kredietunies wellicht een zaak om ook onze diensten en kennis ter beschikking te stellen bij de gemeenten in de buurt. We hebben tenslotte onder onze leden genoeg opleiders, ondernemers, kredietbeoordelaars en coaches. Wat let ons?

Tijd om de handen ineen te slaan!

Start

De komende Ondernemersschool start op 3 november met tien woensdagen in het Apollo-complex gevestigd op De Binckhorst aan de Saturnusstraat 14 in Den Haag. Wees er snel bij om je in te schrijven.

Wil je inschrijven? Stuur een bericht naar gerard.kroon@denhaag.nl

Kijk voor nadere informatie ook op https://ondernemersportaal.denhaag.nl/ondernemersschool-den-haag/

https://voorburgsdagblad.nl/Lokaal/ondernemersschool-helpt-de-startende-ondernemer-op-weg