Ondernemers waren aan het begin van het derde kwartaal optimistischer dan ooit gestemd over de economie. Met name horecaondernemers werden een stuk positiever.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede daardoor steeg de graadmeter van het statistiekbureau naar de hoogste stand sinds de metingen in 2008 begonnen. De stijging van het vertrouwen hangt samen met de heropening van de economie. Voor horecabedrijven is het sinds enkele maanden mogelijk om weer gasten binnen te ontvangen. De ondernemers in die sector gingen in één kwartaal van de somberste groep naar de meest positief gestemden.

Ondernemersvertrouwen stijgt naar recordstand - Vastgoedmarkt

Ook in vrijwel alle andere bedrijfstakken werden ondernemers optimistischer, met uitzondering van de bouw. Daar is de stemming nog wel positief, maar iets minder dan een kwartaal eerder.

Personeelstekort

Wel heeft ongeveer een kwart van de ondernemers last van personeelstekorten. Dat speelt vooral in de zakelijke dienstverlening. Ook in de horeca is sprake van een flink tekort aan personeel; door de langdurige sluiting van de horeca zijn veel medewerkers daar vertrokken naar andere bedrijfstakken.

In het tweede kwartaal van dit jaar kwam het ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis boven het nulpunt. Daarboven kijken ondernemers overwegend positief naar de economische ontwikkelingen, eronder is sprake van pessimisme. Inmiddels is sprake van een nieuw record; het oude hoogtepunt stamde uit begin 2018.

Bron: ANP/CBS