Geld lenen wordt voor consumenten en bedrijven fors duurder volgend jaar. Kredietverzekeraar Allianz Trade verwacht voor bedrijven een gemiddelde stijging van de rente met 2% in de eerste helft van 2023. En daarna nog eens 2% in de tweede helft van het jaar.

Dat betekent fors hogere kosten voor het mkb en zetten de marges verder onder druk. Omgerekend gaat dat volgens Allianz Trade ten koste van -3 % aan marge. De renteverhoging voor huishoudens zal volgend jaar nog iets hoger zijn dan bij bedrijven. De koopkracht zal hierdoor in eurozone gemiddeld -1 % lager uitvallen.

6 Reasons Why Rents Will Keep Climbing & How To Hedge Against It - Columbus  Real Estate Blog

Eind van een tijdperk

Ondanks de stijgende rente en de verslechterende economische vooruitzichten waren de Europese banken tot nu toe nog behoorlijk soepel met het verlenen van kredieten. De totale kredietgroei op jaarbasis aan de particuliere sector bedroeg in september gemiddeld +5,7% (j/j). De kredietverlening voor bedrijven +8,9% (j/j). Daarbij gaat het vooral om leningen met kortere looptijden. Bedrijven hebben hier behoefte aan door de onvoorziene stijging van de energie- en grondstofprijzen. Ruim een jaar geleden was geld lenen nog nagenoeg ‘gratis’. Dat tijdperk is definitief voorbij.

Minder vertrouwen

De vraag naar langlopende leningen door bedrijven is daarentegen aanzienlijk vertraagd. Zowel het vertrouwen bij ondernemers als bij consumenten heeft een flinke deuk opgelopen. Bedrijven worstelen met de onzekerheid over de energiecrisis, nieuwe verstoringen van de toeleveringsketen die dreigen, en de slechte economische vooruitzichten. Het dalende consumentenvertrouwen en de afzwakkende huizenmarkt drukt de vraag naar leningen van huishoudens.

Banken weten als geen ander dat de voortdurende overheidssteun van de afgelopen jaren de situatie in het bedrijfsleven danig vertekent. Faillissementen vallen tot nu toe nog mee, maar velen vrezen, dat die klap echt wel gaat komen.

De aanscherping van de kredietnormen raakt vooral het MKB. Ondernemers van mkb-bedrijven hebben al zoveel aan hun hoofd. Problemen met de aanvoer van grondstoffen, personeelskrapte, energie, en daar komen nu hogere financieringskosten bovenop. Het hele jaar daalde de gemiddelde omzetgroei van MKB’ers al. De laatste maanden extra hard. De hogere rente komt daar nu nog eens bovenop.

Het wordt een roerig 2023 voor het mkb!

Bron: FM