Nu de bank- en spaarrekeningen niets meer opleveren en als betaaldienst gewoon maandelijks geld kosten gaat de calculerende burger op zoek naar alternatieven om het geld te laten renderen en naar betere mogelijkheden om de inflatie te verslaan. Je spaarpot wordt immers nu elk jaar ongeveer 2% minder waard. Met of zonder AFM Toezicht, met of zonder financieel adviseur of vermogensbeheerder, want daar dient de belegger wel op te letten….

We zien dan ook de laatste tijd veel aandacht voor mogelijkheden om het “spaargeld” via het gespreid investeren in ( veelal internationale) mkb leningen via de beurs te laten renderen, maar ook meer en meer aandacht om gewoon rechtstreeks, controleerbaar en benaderbaar via crowdfunders en kredietunies te beleggen. Uiteraard door de recente campagnes op social media, maar ook via de “ouderwetse” krant.

Een goed voorbeeld hiervan viel mij op toen ik laatst bij mijn AD een bijlage aantrof over Personal Finance ( nr.96) .

Deze bijlage besteedde aandacht aan werkelijk alle vormen van alternatief beleggen, van Vastgoedbeleggen via de IMMO groep, beleggen in zilver en goud, in ETF’s via Flowtraders, TFH Holland met een mkb fonds, beleggen in whiskey, beleggen in Bitcoins en tot uiteindelijk Crowdfunding bij marktleider Geldvoorelkaar.

Deze laatste partij viel mij op door haar kop: “Investeer in het Crowdfunden 3.0”

Dit artikel begint eigenlijk direct al waar het allemaal om gaat : een consument wil gespreid beleggen, tegen een laag instapbedrag, het liefst in iets wat ie kent, met een stukje vastgoed erin en met een laag risico en lage winstverwachting of een hoog risico met een hoge rentevergoeding. Tegen redelijke introductiekosten en lage beheerkosten.

Wensen die ik als bestuurder bij de VSK herken, maar ook als oprichter van ARK Investment Services herken. Organisaties die beiden – en ik ben niet anders gewend- onder toezicht staan, respectievelijk DNB (WTK) en AFM. Ook stelt Edwin Adams in zijn artikel dat het AFM-toezicht er al volgend jaar aankomt en dat de branche van non bancaire financiers aan het professionaliseren is. Een noodzaak die zeker binnen de crowdfunders gevoeld wordt en waarvan we als VSK alleen maar de vruchten plukken in de samenwerking met crowdfunders.

Ook hij noemt heel welbewust een gemiddeld te behalen netto rendement via Geldvoorelkaar van 4%. Een belangrijk en vaak over het hoofd gezien en zeer belangrijk argument noemt hij ook: je investeert in de Nederlandse economie!

Uiteraard is dit ook het motto van kredietunies, want we doen niet anders.

Dit argument en investeringsaspect hoor je vaak van de ondernemers-investeerders bij kredietunies. Maar ik hoor het ook meer en meer van mijn particuliere klanten bij de vermogensbeheerder.

Als iemand namelijk ooit een lijfrente-polis heeft afgesloten en deze tot uitkering ziet komen bij de verzekeraar op zijn of haar pensioendatum (de zogenaamde expiratiedatum) dan wordt hij of zij ook geconfronteerd met de huidige lage rentestand. En daarmee met een lage maandelijkse vaste pensioenuitkering. Dat terwijl ze het uit te keren geld gedurende de jaren daarvoor ( vaak tientallen jaren..) bijeen belegd hebben op de volatiele beurs!

Maar nu is het bij een levensverzekeraar verplicht dit opgebouwde geld in een vaste uitkering te laten uitkeren en andere mogelijkheden worden niet actief aangeboden of geadviseerd. Gemiste kans voor de particulier en….het mkb.

Crowdfunden 4.0?

De enige mogelijkheid is het uitgekeerde polisgeld ( en het gaat hierbij om een jaarlijks uitgekeerd bedrag van ongeveer € 3 miljard..!) bij een vermogensbeheerder onder te brengen in een Direct Ingaande Beleggingslijfrente met een gespreide belegging op de beurs.

Beleggingslijfrente - Post Vermogensbeheer

Daar zijn er overigens in Nederland maar een paar actieve aanbieders van. Echter: veel van deze consumenten zouden het daarenboven ook liever in een gespreid mandje van mkb leningen willen stoppen met een laag risicoprofiel en tegen lage kosten. Ze zullen- en dat besefte ik al lezende in het Geldvoorelkaar artikel- de door Edwin Adams genoemde 4% rendement bij crowdfunders zeker wel aantrekkelijk vinden en die markt ook graag met hun uitkerende pot met pensioengeld willen betreden. Uiteraard binnen een goed persoonlijk financieel plan.

Dat is echter onder de huidige wetgeving niet mogelijk en kan alleen maar gerealiseerd worden door als crowdfunder een eigen beursgenoteerd fonds op te starten. Met een introducerende en beherende vermogensbeheerder en als aanbieder via een vermogensbeheer-platform.

Een dergelijk fonds valt dan uiteraard onder het toezicht van de AFM en kan ook genieten van de fiscale voordelen voor het fonds. De aldus beleggende particulier kent ook de aftrekvoordelen tijdens de opbouw en daarmee ook van alle voordelen van de verplichting tot het verstrekken van totale transparantie middels alle relevante consumenteninformatie (Ebi’s). Crowdfunding dus als onderdeel van een actieve “lijfrentepensioenbelegging”

Die daarmee- en dat wil de AFM- een bewuste beleggingsbeslissing duidelijk onderbouwen en ook mogelijk maken. Vanaf de bekende lage instapbedragen, in onze eigen mkb economie ( eigen economie eerst…) en op een duurzame – en te controleren…- manier.

Voor ons als kredietunies en crowdfunders dus een unieke mogelijkheid om onze aanvragen te laten (Co-)funden.

Veel van de expiraties zullen hun weg kunnen vinden naar deze nieuwe vorm van beleggen. Wat denkt u..?