Je kon er op wachten. Maar “de dag die je wist dat zou komen” is daar. De Stichting Coronaclaim MKB, mede opgericht door accountant mevrouw Pascale Petiet (nomen est omen…), wil dat de overheid de schade die kleine ondernemers hebben geleden tijdens de coronacrisis vergoedt.

Dat meldt BNR Nieuwsradio. De claimstichting stelt dat de rekening van de pandemie vooral bij het midden- en kleinbedrijf is neergelegd. Tot zover geen woord Frans en dat kunnen we als V.S.K. alleen maar beamen. Vooral de k van mkb was de dupe.

Oamkb is de Tribe for Growth voor klanten binnen het MKB
Pascale Petiet

Nu de coronacrisis ten einde lijkt, wordt het volgens stichtingsvoorzitter Pascale Petiet hoog tijd om de “balans op te maken”, zo stelt zij tegenover BNR. Volgens Petiet moet de overheid “voldoende compensatie” bieden als zij inbreuk maakt op het eigendom van ondernemers. Inderdaad. Het woord is hier gewoon genoemd bij de naam die het verdient:Compensatie en niet het onterecht gehanteerde overheidswoord “steun”. Ook daar heeft Jacco Vonhof van MKB Nederland zich inmiddels al vaker over uitgelaten. Deze “Compensatie bij overheidsingrijpen” kan overigens ook rekenen op een uitgebreide jurisprudentie….

Stichting Coronaclaim MKB heeft geen winstoogmerk. Via een aantal ‘rolmodellen’ wordt getracht een compensatieregeling of schadevergoeding te claimen. Dat moet precedenten scheppen, waarmee andere mkb-ondernemers hun specifieke schade kunnen claimen. Waar kwamen we dit ook al weer eerder tegen?

Jawel: bij de woekerpolisaffaire en de toekomstige woekerpensioenaffaire, ze lijken qua aanpak op dit voorgestelde claimtraject. De Vereniging Woekerpolis en de Stichting Consumentenclaim kunnen hun ervaringen hierover wellicht delen…

Kosten

Voor het dekken van juridische kosten betalen getroffen mkb-ondernemers een bedrag van 450 euro bij deelname aan een gezamenlijke rechtszaak. Ook kunnen zij aan de stichting een bedrag naar keuze doneren.

Ondernemend Nederland (ONL)-voorzitter Hans Biesheuvel heeft sympathie voor de stichting, maar vreest dat de slagingskans bij de rechter klein is, zo stelt hij tegenover BNR. “Wij willen graag een herstelplan zien waarmee compensatie alsnog wordt geregeld. Daarvoor gaan we niet procederen, maar juist in gesprek.”

Eens kijken wie als eerste resultaten bereikt!

In beide gevallen genieten ze onze steun

N.B.:

Pascale Petiet was in 2006 de eerste accountant in Nederland die klanten helemaal online bediende. Dat resulteerde enkele jaren later in de franchiseketen Online Accountants. Inmiddels is die omgedoopt tot OAMKB, een breder netwerk van adviesbureaus voor mkb-ondernemers