Kredietunies in Nederland zijn financiële coöperaties die eigendom zijn van leden en die in de financiële behoeften van hun leden voorzien. Ze bieden een verscheidenheid aan financieringsdiensten aan het mkb; ze verschillen echter aanzienlijk van commerciële aanbieders op de volgende manieren:

 • Kredietunies zijn democratische financiële coöperaties die eigendom zijn van de leden. 
 • Het zijn lokale gemeenschapsinstellingen die door hun mkb-leden worden gecontroleerd op basis van een systeem met “one voice, one vote ”
 • Diensten worden alleen aan eigen mkb-leden verleend.
 • Het lidmaatschap is gebaseerd op het bestaan ​​van een gemeenschappelijke band tussen de mkb-leden die geografisch, sectoraal, associatief of gebaseerd kan zijn op een ander gemeenschappelijk belang.
 • Kredietunies zijn instellingen zonder winstoogmerk. 
 • Overtollige inkomsten worden gebruikt om leden meer betaalbare leningtarieven, een hoger rendement op obligaties of lagere vergoedingen voor andere producten of diensten te bieden. 
 • Op deze manier wordt de winst herverdeeld onder de leden van de kredietunies.
 • De bestuursverantwoordelijkheden staan ​​onder toezicht van een raad van bestuur die de kredietunie op vrijwillige basis bedient. 
 • Het bestuur wordt gekozen uit de leden. 
 • Elk lid van de kredietunie, ongeacht de accountgrootte binnen de kredietunie, heeft één stem en kan zich kandidaat stellen voor het bestuur.
Wat is een kredietunie en wanneer kun je er het beste wel en geen gebruik van maken?

De kernactiviteit van kredietunies bestaat uit het verlenen van bedrijfskredieten, maar in een aantal landen bieden kredietunies in toenemende mate ook betaalrekeningdiensten (en aanverwante diensten zoals internetbankieren, toegang tot geldautomaten of automatische incasso), betalingen, hypotheken en verzekeringen aan. 

Kredietunies in Nederland verstrekken daarentegen alleen maar bedrijfskredieten en geen consumptief krediet of hypotheken.

Kredietunies wereldwijd

Meer dan 86.000 kredietunies zijn actief in 118 landen wereldwijd. Door op de gemeenschap gebaseerde financiële diensten te verlenen, stellen kredietunies mkb-ers in staat toegang te krijgen tot hoogwaardige en betaalbare bedrijfskredieten. 

Ze helpen op deze wijze 375 miljoen leden – velen van hen afhankelijk van een laag inkomen en/of financieel uitgesloten – om kansen te creëren, zoals het starten van kleine bedrijven. Vooral in jonge democratieën maken leden kennis met democratische besluitvorming via de kredietunie die eigendom is van de leden. In sommige landen staan ​​kredietunies onder verschillende namen bekend. In Afrika staan ​​ze bijvoorbeeld bekend als spaar- en kredietcoöperaties (SACCO’s) om de nadruk te leggen op sparen vóór krediet.

Bereik van kredietunies binnen Europa

Kredietunies vinden hun oorsprong in het bescheiden begin in het 19e-eeuwse Europa. Franz Hermann Schulze-Delitzsch richtte in de jaren 1850 in Duitsland de eerste kredietunies op om mensen die geen toegang hadden tot financiële diensten de mogelijkheid te geven om te lenen van het spaargeld dat zij en hun medeleden hadden verzameld. Friedrich Wilhelm Raiffeisen vervoerde het concept van financiële coöperatie tien jaar later naar het landelijke Duitsland. Tegenwoordig zijn kredietunies bijvoorbeeld ook actief in een aantal Europese landen, waaronder Ierland, Estland, Roemenië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Noord-Macedonië. 

Kredietunies leveren een belangrijke bijdrage aan de Europese sociale economie door duizenden gemeenschappen en meer dan 7 miljoen Europese mkb-ers en huishoudens te ondersteunen met betaalbare bedrijfskredieten en financiële diensten.