Dit jaar belooft een recordjaar te worden voor private equity-deals. Investeerders tuimelen over elkaar heen om met name Nederlandse middelgrote bedrijven op te kopen. De coronacrisis heeft hen minder geraakt dan in het buitenland.

Werken in de Private Equity Sector // Salaris + Info

Optimisme neemt toe

Nederland doet het economisch veel beter dan verwacht, en het optimisme neemt snel toe. Verwacht wordt dat de komende twaalf maanden nog veel meer transacties zullen worden aangekondigd, zowel op het gebied van buyouts als exits.

Onder andere Chinese kopers waren actief geweest in de regio, vooral in de snelgroeiende consumenten- en technologiesectoren. De grootste deal kwam op naam van investeringsmaatschappij Hillhouse Capital, dat voor 3,7 miljard euro de huishoudelijke apparatentak overnam van Philips.

Nederlandse MKB-bedrijven gewild

Private-equity investeerder Flexstone Partners stelt in een recente marktupdate dat vooral het middensegment nog steeds aantrekkelijk is. Sinds 2014 vond 83 procent van de overnamedeals plaatst in dit segment, om goede redenen. Zo hebben private equity-investeringen in MKB-bedrijven het in bijna alle economische cycli beter gedaan dan het marktgemiddelde. Ook het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel en het feit dat middelgrote bedrijven gemakkelijker kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden zijn grote pluspunten. Als het op uitstappen aankomt, zijn er in dit segment ook betere exit-mogelijkheden, waaronder de verkoop aan grotere investeringsfondsen of concurrenten in de sector waarin het bedrijf actief is.

Tot slot heeft het middensegment zich goed hersteld van de pandemie, vervolgt de investeerder. “Afgezien van enkele bijzonder zwaar getroffen bedrijven, lijken de operationele verliezen over het algemeen beperkt te zijn gebleven. Natuurlijk weet niemand wat de toekomst zal brengen, maar de historie doet vermoeden dat private equity-investeringen in het MKB geen grote schade zullen ondervinden van deze crisis.”

Aantrekkelijke nichespelers

Flexstone Partners voelt zich daarbij gesteund door data waaruit blijkt dat geen enkele buyout heeft teleurgesteld met een negatief rendement, hoe ernstig de economische neergang ook was. Dit wordt onder meer toegeschreven aan het geringere gebruik van hefboomfinanciering en de over het algemeen sterkere balansen van bedrijven in het middensegment. “Bovendien kunnen deze bedrijven profiteren van het feit dat zij vaak actief zijn in nichemarkten die minder te lijden hebben onder economische neergang of daar zelfs van kunnen profiteren.”

Bron: IEXProfs