Met de oorspronkelijke kop “Ondernemers kijken met vertrouwen naar 2020” zou je direct denken dat ondersteuning van de k van mkb niet meer nodig is. Vandaar dat ik het heb aangepast. Als je de berichten namelijk leest vanuit het CBS, dan moet je altijd heel goed in acht nemen dat ze alleen praten over bedrijven vanaf 5 werknemers!

Een niche dus, want 93% van de 1,9 miljoen bedrijven heeft minder dan 5 werknemers. De KBI -index en hun verslaglegging nemen ze niet mee. Daarmee krijg je koppen in de krant die de werkelijkheid niet helemaal weerspiegelen. Of zelfs helemaal niet.

Vertrouwen bij Duitse bedrijven blijft groeien

De pers en ons parlement volgen vaak deze “officiële ” cijfers die vervolgens doorsijpelen in “fout” overheidsbeleid

Nederlandse ondernemers denken volgend jaar meer te gaan investeren, meer omzet te behalen en meer mensen aan te nemen. Ook voor de rest van dit jaar zijn ze overwegend positief gestemd. Dat meldt dus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het ondernemersvertrouwen meet in samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW. Fijn, maar hoe denken ze dit te doen? Met een zwalkend overheidsbeleid en er nog steeds geen nieuwe regering. Waar baseren ze dat vertrouwen op?

Over de omzet zijn de ondernemers het positiefst, blijkt uit de vertrouwensgraadmeters ( meten die overigens ook het vertrouwen in het mkb-regeringsbeleid..?), waarbij het aantal ondernemers dat meer omzet verwacht en het aantal ondernemers dat juist minder omzet voorziet van elkaar af worden getrokken. Per saldo komt daaruit dat 37 procent meer inkomsten verwacht. Bij buitenlandse omzet is dat 23 procent.

Ook denken redelijk wat ondernemers meer personeel in dienst te hebben in 2022, te weten 34 procent. Nog geen 5 procent voorziet juist een inkrimping van het personeelsbestand waardoor het saldo op 29 procent uitkomt. Wel geven steeds meer ondernemers aan belemmerd te worden door een tekort aan personeel.

Investeringen

Voor de investeringen rekent per saldo 15 procent op een toename. Eind vorig jaar rekenden ondernemers nog overwegend op een afname van de investeringen die ze zouden doen. Het totale mkb-ondernemersvertrouwen stijgt licht naar een stand van 19,8. Dat is de hoogste stand sinds de metingen in 2008 begonnen. Vooral in de bouw steeg het vertrouwen, maar in andere sectoren nam dat juist af, zoals in de autohandel en -reparatie, de detailhandel en de horeca ( waar 350.000 mensen werken! ). Vorig jaar tijdens de coronacrisis dook het ondernemersvertrouwen diep in de min. Sinds het tweede kwartaal van dit jaar zijn ondernemers weer overwegen positief gestemd.

Waar al die bedrijven hun investeringsgelden dan vandaan willen halen vermeldde het CBS onderzoek niet.

Gemiste kans…. want daar wringt die schoen!

Bron: ANP