Het was wel te verwachten van een kabinet dat niets kon voorzien, wel de openbare coronamaatregelen EVEN versoepelde, maar dan ook maar direct per 1 oktober de coronasteun stopte voor het mkb.

Het nieuwe compensatiepakket van het kabinet stelt dan ook gewoonweg zeer teleur en vergoedt de schade van ondernemers geenszins. Je zal maar moeten ondernemen met een demissionair kabinet zonder stip op de horizon en telkens weer het kind van de onbetaalde rekening worden. Hoe investeer je je deze crisis uit en hoe onderbouw je cijfermatig je financieringsaanvraag? Op welke omzet kan je rekenen als er weer maatregelen komen die elke onderbouwing missen?

Zondebokken?

In de praktijk zullen er waarschijnlijk weinig voor in aanmerking komen, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. De ondernemersorganisaties reageren op het compensatiepakket naar aanleiding van de laatste beperkende coronamaatregelen voor ondernemers. De vaste lasten worden gecompenseerd, maar de arbeidskosten niet! Arbeidskosten vormen echter wel de bulk van de kosten, beste afgezette bewindslieden !

In ieder geval beschermt het vaccin het mkb niet (tegen haar eigen regering) !!

Ook komen er in hun optiek nauwelijks ondernemers in aanmerking voor compensatie van de vaste lasten door de hoge omzetverliesdrempel (dertig procent in een kwartaal). Ook hier zit er kennelijk een ambtenaar aan de knoppen die denkt dat je met 25% omzetverlies wel overleeft. Als wij als kredietunies in onze kredietbeoordeling van nieuwe en bestaande aanvragen aan de prognoseknoppen in ons acceptatiemodel draaien en een omzetverlies van 25% invoeren ( “scenario-simulatie” ), dan geven alle beoordelingsratio’s luid rinkelende acceptatiebellen. Dat zal overigens ook niet anders liggen bij de accountants van de mkb-ers, dus wie heeft dit bedacht? Een viroloog met een beginnerscursus boekhouden en met een eigengemaakt spreadsheet?

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland komen de consequenties van de huidige situatie zo op het bord van ondernemers. Die verdienen volledige compensatie, nu ze weer worden verplicht om de deuren eerder te sluiten. Ze gaan er vanuit dat de lockdown-maatregelen per 4 december van tafel gaan door “slimmere interventies”. Nou..

Je zal er maar op rekenen met een geschiedenis van “domme interventies”… Dit is wat hen betreft des te belangrijker als de compensatie zo beperkt en strikt blijft. “De beste compensatie is alles weer open”, stelt men. Geheel eens. Maar daarvoor heb je een strakke overheidsvisie nodig en dat hebben we t.a.v. het mkb in het verleden nog niet gezien. Hoe graag we dat ook zouden willen.

De tunnelvisie van het demissionaire kabinet ( lees: ontslagen bewindslieden die met doorbetaling van loon mogen blijven regeren en zelf(s) wetten aanpassen..) is in keihard tunnelbeton (met enkelspoor) gegoten. Ze blijven ondanks andersluidende RIVM cijfers stellen dat het mkb een groot deel van de besmettingen veroorzaakt en dat belooft weinig goeds voor de “aanpassingen” van 4 december.

Ik reken dan ook op een Kerstdiner in mijn favoriete havenrestaurant dat me/ons verplicht om voor 20.00 uur het toetje met koffie achter de rug te hebben. Om daarna met maximaal 4 gasten ( zonder alle overgrootouders en kleinkinderen dus..) de kerstafterparty dan maar thuis voort te zetten alwaar ik aan de deur om de QR code zal vragen of/en een PCR test ….

Difference Steaks & more - Met dit symbool vragen we aandacht, begrip en  extra overheidssteun voor de horeca. Zonder extra steunmaatregelen en  heropening van de horeca is dat biertje in het café,

Horeca de pineut

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is “zeer teleurgesteld” ( to put it mildly, want anders word je bij Humbertometoo weggehoond als horeca-ondernemer ) over de steunmaatregelen die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld.

Ze nemen er geen genoegen mee. KHN vindt de steunmaatregelen niet meer dan een tegemoetkoming voor bedrijven die minstens dertig procent minder omzet draaien. Daarbij is het subsidiepercentage “slechts” 85 procent. KHN pleit voor een volledige compensatie zolang de maatregelen gelden. De spandoeken op het Malieveld kan ik al voor u invullen.

Dat het kabinet niet aan een nieuwe loonsteunregeling wil is voor de horeca “onaanvaardbaar” en “niet uit te leggen”. Klopt, zeker niet als je in de media wordt neergezet als “wappiesector” en dus geen echte mediatijd krijgt om Nederland duidelijk te maken dat de maatregelen nergens op slaan en elke logica missen.

Ook mist de sector een visie van het kabinet die verder gaat dan het vierde kwartaal van dit jaar. Dit mede omdat het herstel van bijvoorbeeld zakelijke beurzen, congressen en vergaderingen nog “jaren” zal duren.

Bijna helft cafés en restaurants zit door corona in zware fi... - Gazet van  Antwerpen Mobile

In reactie op de kritiek van ondernemersorganisaties stelt minister Blok (Economische Zaken) dat het kabinet “de vinger aan de pols” houdt. Mocht de huidige lockdown langer gaan duren dan de aangekondigde drie weken, dan heeft het kabinet de NOW-regeling als loonsteun nog “in de achterzak”.

Je zal maar het bos ingestuurd worden door een interim demissionaire minister met een dubbelfunctie die je voor het Blok zet met een ” vinger aan de pols en achterzak” dooddoener van jewelste en voor de zoveelste keer het mkb piepelt.

Ik mis Mona!!!!

Nieuwe steunmaatregelen voor de zelfstandigen en de horeca

Bron: ANP