Ondernemers in het mkb kloppen steeds vaker bij een partij buiten de bankensector aan voor een lening. Alternatieve financieringsbronnen zijn in opkomst. Inmiddels wordt één op de vijf leningen tot €250.000 buiten de bank om geregeld. Bij leningen tot €1 miljoen is dat één op de tien. Het totaalbedrag aan leningen buiten de banken om is met 21 procent gestegen tot €4 miljard in 2022.

Dat blijkt uit eerder onderzoek naar non-bancaire financiering, uitgevoerd door de Stichting MKB Financiering. Volgens voorzitter Ronald Kleverlaan zitten grote banken vaak niet te wachten op kleine ondernemers met dito leningen. “Kleine leningen kosten banken bij de beoordeling net zoveel werk als grote, maar ze leveren minder op.”

Factoring

Naast crowdfunding, kredietunies en financiering door leasemaatschappijen, maken ondernemers ook steeds vaker gebruik van factoring, het kopen en direct uitbetalen van facturen tegen een kleine fee. Volgens het onderzoek steeg dat in 2022 met dertig procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Nouri Verhoeven van factoringbedrijf Factris spreekt naar eigen zeggen dagelijks ondernemers die bij banken “tegen een muur van bureaucratie en tegenwerking op lopen” als ze extra werkkapitaal nodig hebben. “Met betalingstermijnen van soms wel 120 dagen lopen bedrijven geregeld tegen de grenzen aan van wat ze kunnen voorfinancieren. Dan is het extra pijnlijk dat banken ze in de kou laten staan.”

Bron: Factris