Onderzoekers onderzoeken veel, maar vaak leggen ze hun eigen cijfers verkeerd uit. De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) that is…. “Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop in de horeca nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis”. De omzet steeg, maar de doelen zijn nog verre van gehaald en winsten blijven uit , heet dit in gewoon Nederlands…. De sector is boos over het stopzetten van de steunmaatregelen en dat is mijns inziens volkomen terecht.

Handel en horeca

Als je de volgende doelredenerende zinnen van het CBS leest begrijp je dan dat de steunmaatregelen stoppen?

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de omzet met 38 procent. De horeca moest een deel van het tweede kwartaal van 2020 helemaal dicht blijven. In mei van dat jaar mochten restaurants en cafés onder voorwaarden gedeeltelijk open. Later in 2020 werden er weer strengere maatregelen ingevoerd. Die maatregelen werden in de loop van dit jaar weer versoepeld. Vanaf begin juni mocht de horeca een stukje verder open en later in de maand mocht de horeca de reguliere openingstijden hanteren.”

Beste CBS,

Als je omzet met 35% is gedaald t.o.v. 2019, dan hol je dus als ondernemer een jaar achteruit en ben je helaas in 2020 met een stijgende omzet alleen maar weer net terug bij af. Als je het zwalkbeleid van anderhalf jaar met een enorme inbreng van eigen geld en leningen al overleefd hebt! Maar ze gaan verder met het verdraaien.

Mede daardoor hebben eet- en drinkgelegenheden in het tweede kwartaal 43 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van cafés nam het sterkst toe, met 156 procent. Restaurants boekten in het tweede kwartaal 71 procent meer omzet dan een kwartaal eerder. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 15 procent en die van kantines en catering steeg met 8 procent”. Lijkt me duidelijk als je weer open mag… maar wat zegt dit over de situatie van de horeca? Draaien ze winst, betalen ze al weer terug, kunnen ze nog investeren?

Stoppen steunmaatregelen

Goed CBS, de omzetten stijgen weer. Maar toch is de horeca niet blij met de aankondiging van het kabinet om per 1 oktober te stoppen met steunmaatregelen. Het kabinet laat de sector “keihard vallen in het zicht van de haven”, aldus brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Dit standpunt deel ik volkomen.

Volgens KHN zal het herstel voor de horeca nog lang duren. De meeste horecaondernemers kampen met cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren. Het probleem zit met name in het uitblijven van internationaal toerisme en internationaal zakelijk verkeer, congressen en evenementen. Die worden pas na 2022 weer “substantieel”, meent KHN. Clubs en het nachtleven mogen daarnaast op zijn vroegst pas op 1 november weer open.

KHN vreest dat er in de laatste maanden van dit jaar en volgend jaar veel zaken om gaan vallen en ook  dat de positie van werknemers onder druk komt te staan, als de steun per 1 oktober wegvalt. Helaas deel ik ook deze constatering..

De brancheorganisatie pleit voor een schuldenfonds, om de afbouw van met name coronagerelateerde belastingschulden en huurachterstanden te kunnen garanderen.

Nogmaals beste CBS, meer omzet betekent niet meer winst. En een bedrijf is geen ministerieel onderzoeksbureau.

Bron: ANP