Ik luister vaak naar nieuwszenders met een sterke focus op het bedrijfsleven. Zeker als ik in de auto zit. Zo luister ik naar New Business Radio en ook naar BNR. Op de laatste zender hoorde ik een interview met Kris Peeters van de Europese Investeringsbank. Hij deelde mede dat de Europese Investeringsbank en Rabobank komen met €500 miljoen extra funding voor ondernemers. Bedrijven kunnen tegen gunstige voorwaarden geld lenen om extra te investeren in verduurzaming en in groene bedrijven. “We stellen 250 miljoen euro beschikbaar via de Rabobank, we hebben vorig jaar voor 3,18 miljard euro geïnvesteerd in Nederland.”

Fijn om te horen en alleszins waard om aandacht aan te besteden. Het mkb wordt geholpen immers. Maar als je de cijfers en voorwaarden beter bekijkt, dan ligt het anders. De k van mkb wordt weer vergeten en de m van mkb moet aan allerlei voorwaarden voldoen om aan goedkoop geld te komen. Want wat lees je verder?

impactlening

De naam zegt het al. De lening moet impact hebben. Nu zal een kleine retailer in een gemiddeld dorp vinden dat het voortbestaan van de winkel impactvol is voor het dorp en haar sociaal maatschappelijke structuur en zo kan het ook gebeuren dat een heel dorp met burgemeester en fanfare uitrukt om een nieuwe vestiging van de ALDI te verwelkomen alsof de Canadezen ze bevrijd hebben. Over impact gesproken! Maar daar blijkt het niet voor bestemd te zijn.

Nee, de Rabobank en de Europese Investeringsbank lanceren alweer hun zesde ‘impactlening’ om duurzaam ondernemerschap te ondersteunen. Daar ben ik als Kredietuniebestuurder uiteraard blij mee, want ook wij financieren bedrijven die willen verduurzamen. Wellicht is er dan iets met de Rabo en wellicht de EIB af te spreken zou je denken (?).

Maar als je kijkt waar het geld in 5 jaar naar toe is gegaan, dan ligt het beeld wat anders. Sinds 2015 profiteerden 470 Nederlandse bedrijven van rentekortingen via deze door de EIB gesteunde impactleningen van de Rabobank voor een totaal van €850 miljoen. Deze impactleningen zijn blijkbaar beschikbaar voor ondernemers en mkb-bedrijven die een van de geselecteerde duurzaamheidslabels voeren en meer dan €500.000 willen lenen. Het komt dus neer op 94 bedrijven per jaar vanaf de start van de impactleningen. Nu wil ik deze resultaten niet bagatelliseren, maar als Kredietunies de beschikking hadden gehad over deze funding dan hadden we er veel mooie projecten ( kleinschaliger en dus impactvoller) mee kunnen financieren.

Met de impactlening van de EIB zijn de inzet en inspanningen om hun bedrijf sociaal en ecologisch duurzamer te maken wel gecertificeerd, maar de kleine bedrijven zijn hiermee niet mee geholpen als ze voor bijvoorbeeld €50.000 hun bedrijf willen verduurzamen. Als ze al in aanmerking komen voor een dergelijke kleine lening bij een bank.

Peeters kwam ook met het voorbeeld van NEDCARGO, een bedrijf dat de binnenvaart voorziet van batterijen om de overgang van diesel naar elektrisch mogelijk te maken. Een prachtig voorbeeld, maar onze Binnenvaart Kredietunie zou in combinatie met de EIB ook dergelijke leningen kunnen verstrekken en deden dat voorheen ook al. Zij willen van The Blue Road ook best wel een Green Road maken!

https://www.binnenvaartkredietunie.nl/contact

Eerste elektrische binnenvaartschip Nederland in gebruik genomen | NOS

Maar er zijn toch al zo’n 40 voorwaarden om te voldoen aan het verstrekken van een impactlening. Eentje ervan is opmerkelijk: Impactleningen zijn beschikbaar voor ondernemers die koplopers zijn in hun sector, zich aantoonbaar bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen en een van de geselecteerde labels bezitten. Het begint een beetje te lijken op de “happy few”.

De vraag is hoe je dit “koploperschap” aantoont in de praktijk. De circulaire kledingshop in Delfzijl zal dit koploperschap landelijk niet aan kunnen tonen, maar wel degelijk aan de andere voorwaarden kunnen voldoen. En daarmee rijst de vraag of we de koplopers op deze wijze ongewild meer laten uitlopen op de rest van het peloton, en daarmee in de toekomst een duurzame en lokale ontwikkeling juist tegenhouden?

Koplopende bedrijven

Aanvragen voor een impactlening moeten dus voldoen aan de normale voorwaarden van de EIB en de Rabobank. Impactleningen zijn beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro en de hoofdsom van de impactlening is begrensd op 7,5 miljoen euro. De uiteindelijke goedkeuring van de lening berust bij de Rabobank.

Al met al: het belastinggeld van de EIB in combinatie met een commerciële bank wordt goed besteed, maar zou ook moeten worden uitgebreid met een combinatie met onze Kredietunies. Met een extra focus op sociaal maatschappelijk en het creeren van werkgelegenheid. Want daar zijn we sectoraal en lokaal goed in….

https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10455607/eib-en-rabobank-investeren-500-miljoen-in-mkb